понеділок, 16 грудня 2019 13:40

Як обрати хорошу ялинку: поради Супрун

Як обрати хорошу ялинку: поради Супрун
Використані ялинки варто здавати на переробку. Фото: rogatynlis.if.ua

Із наближенням новорічних свят українці задумуються на тим, яку ялинку краще обрати. Не всі дерева, які продаються на ринках, мають легальне походження. Водночас, не всі штучні ялинки безпечні.

Про те, яку ялинку обрати та як за нею доглядати розповіла Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Яка ялинка краща для довкілля

Безліч людей обирають штучні ялинки, як менш шкідливі для довкілля. Це хороший вибір лише в тому випадку, якщо це якісна ялинка і користуватися нею будете щонайменше 10 років, а після здасте на переробку,

Справжня ялинка має значно нижчий вуглецевий слід, ніж штучне дерево, особливо якщо вона утилізується правильно. Наприклад, природна двометрова ялинка без коренів після спалювання утворює вуглецевий слід приблизно 16 кг CO2. Таке саме дерево, яке має коріння і належним чином утилізується після його використання, має вуглецевий слід приблизно 3,5 кг CO2, що у 4,5 рази менше. Натомість, двометрова ялинка, виготовлена ​​з пластику, має вуглецевий слід приблизно 40 кг СО2, що у 10 разів більше, ніж справжнє дерево.

Після використання не викидайте ялинку на смітник. Найкраще їх здати у пункти переробки, адже стружку з дерев можна використовувати для спалювання у твердопаливних котлах, як утеплювачі або добриво для міських насаджень. Минулого року використані ялинки волонтери відвозили на корм звірам у зоопарк.

Ще один варіант, про який можна подумати - жива ялинка у горщику. Її можна висадити на вулиці або навіть вирощувати вдома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегти ялинку від котів: кумедна фотодобірка найоригінальніших ялинок

Як обрати живу ялинку

Аби не сприяти вирубці лісів, важливо не купувати ялинку з чорного ринку. Всі легальні маркують етикетками або спеціальними бирками-стяжками, на яких вказаний індивідуальний номер і штрих-код дерева. Їх заносять в Систему електронного обліку деревини і неможливо повторно переклеїти, тому зверніть увагу - бирка на дереві чи в кишені продавця. Перевірити походження ялинки можна ввівши код сайті OPEN.UKRFOREST.COM або за допомогою додатку yalynka.info.

Уважно обирайте сорт дерева. Найлегше доглядати за звичайною ялинкою, ялицею та ялиною "Конікою".

Щоб дерево прижилося після висадки в ґрунт, у нього повинна бути нормальна коренева система. А це можливо тільки при вирощуванні його спочатку в замкнутій посудині, адже у таких рослин компактно формується коріння. Якщо воно товсте та обрізане, скоріш за все, що ялинка росла в ґрунті, а для висадки в горщик її коріння обрізали. Зазвичай такі дерева не приживаються.

Створюйте правильні умови для дерева. Не залишайте його біля опалювальних пристроїв, поливайте та оприскуйте водою, мінімум двічі на тиждень. Або ж поставте біля ялинки зволожувач повітря чи резервуар з водою. Після свят дерево можна винести на балкон, а навесні вже висадити у ґрунт. Головне слідкуйте, щоб коріння не перемерзло.

Заміна живої ялинки на штучну – очевидний спосіб зберегти природу та довкілля. Проте завдяки використанню штучних прикрас можна отримати набагато більш незвичайні новорічні ялинки. Купувати кожного року нові ялинкові прикраси шкодить не тільки гаманцю, а й довкіллю.

Зараз ви читаєте новину «Як обрати хорошу ялинку: поради Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути