Ексклюзиви
субота, 09 вересня 2023 16:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Як говорити з дітьми про мінну безпеку: поради

Нова реальність, в якій ми тепер живемо, вимагає від нас нових знань. Ми постійно повинні дбати про безпеку – свою та своїх дітей.

А зараз ще й маємо вміти розпізнавати вибухонебезпечні предмети і знати правила поведінки з ними. Цього ж треба навчати і наших дітей. Отже, як говорити з дітьми про мінну небезпеку, розповідає Telegram-канал ДСНС України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчити дитину важливим навичкам: допоможуть спеціальні розмальовки

– Виберіть час, коли дитина не зайнята грою чи мультфільмом.

– Скажіть, що зараз ви вивчаєте щось абсолютно нове і дуже важливе. Попросіть у неї допомоги, щоб запам'ятати цю інформацію.

– На картинці – протипіхотна вистрибуюча осколкова міна кругового ураження ОЗМ-72. Покажіть це зображення дитині й запитайте, чи знає вона, що це. Спочатку краще показати ілюстрацію, а іншого разу – реальне фото.

– Запитайте дитину, на що їй схожий цей предмет.

Після того, як послухаєте думки дитини, поясність: предмет на картинці називається "міна". Вона може бути темно-зеленого або темно-коричневого кольору. За розміром – як невелика банка з варенням, зеленим горошком чи газованим напоєм.

Пояснять, шо міни – дуже небезпечні і можуть сильно нашкодити. Цю, до прикладу, закопують повністю у ґрунт, ззовні залишається тільки пристрій для підриву.

Якщо його зачепити, міна вистрибує догори, як жабка, вибухає та вражає множинними дрібними осколками. Тож варто завжди уважно дивитись під ноги!

Попросіть дитину запам'ятати три прості правила, якщо побачив міну:

1. Не підходь!
2. Не чіпай!
3. Повідом дорослих чи 101.

Українські рятувальники випустили спеціальні дитячі комікси, котрі допоможуть батькам пояснити про небезпеку вибухових предметів дітям та підліткам.

У коміксах розповідається про Суперкоманду Землі, яка веде боротьбу з мінами. Герої пояснюють дітям, як правильно поводити себе з вибухонебезпечними предметами.

У коміксі Суперкоманда розповідає дітям як бореться з вибухонебезпечними предметами. Окрім цього він має ряд інтерактивних завдань, які допоможуть дітям запам'ятати правила поводження з вибухівкою.

Зараз ви читаєте новину «Як говорити з дітьми про мінну безпеку: поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути