неділя, 18 листопада 2012 18:00

Ахметов і Янукович-молодший знищили два мальовничі двори в серці Донецька
15

Двір, який захопив Ахметов - всю територію зайняв гігантський комплекс "Пушкінський"
Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА
Двір, який захопив Ахметов - всю територію зайняв гігантський комплекс "Пушкінський"
Двір, який захопив Ахметов - всю територію зайняв гігантський комплекс "Пушкінський"
Двір, який захопив Ахметов - всю територію зайняв гігантський комплекс "Пушкінський"
Двір, який захопив Ахметов - всю територію зайняв гігантський комплекс "Пушкінський"

Багатоповерхові гіганти, що належать олігархам Ринату Ахметову й Олександру Януковичу, поглинули території двох донецьких дворів, які ще нещодавно вважалися одними з набільш мальовничих.

Ці двори розташовані в центрі бульвару Пушкіна, який для донеччан означає те ж саме, що Андріївський узвіз для мешканців столиці.

Комплекс "Пушкінський", який називають власністю Рината Ахметова, прилягає до його готелю "Донбас Палас" і розташований у безпосередній близькості з житловими будинками №23 і №25 по б. Пушкіна. Новобудова складається з двох будівель, одна з яких 24-поверхова, а загальна площа складає - 48 800 кв. м. На цокольному поверсі комплексу, як повідомляє забудовник, незабаром відкриється торгова зона.

"Пушкінський, без перебільшення, знаковий проект для всього українського ринку нерухомості, адже на сьогоднішній день, якщо говорити про планувальні, інженерні рішення, а також використані матеріали, він є найкращим проектом в Україні", - самовпевнено заявляє прес-служба компанії "ЕСТА Холдинг" (інвестор у сфері нерухомості).

Але жителі сусідніх житлових 5-поверхівок дотримуються іншої думки про проект - вони продовжують закидати міські інстанції колективними скаргами. Не влаштовує жителів, що захоплений могутнім сусідом двір повністю позбувся дерев (їх вирубали близько 50) і прибудинкових територій. Їх поглинули автомашини, число яких збільшилося в рази, і ряди сміттєвих контейнерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Проект забудови Андріївського узвозу чудово прикрасив би центр Донецька" - Бригинець

"Ніяких громадських слухань із приводу "Пушкінського" з нами не проводилося, норми будівництва, архітектурні, санітарні - все порушено. Перевіряючі це визнають, самі хапаються за голову, але чесно кажуть, що не можуть допомогти. Були клумби, а тепер дихаємо смородом і вихлопними газами. Люди обурені, але не сміють активно протестувати, тому що в процесі будівництва нам натякали, що взагалі знесуть і виселять на край міста", - говорить мешканка двору Ольга Суровцева.

У дворі навпроти - поряд із будинками по бульвару Пушкіна №18 і №20 ситуація ще гірша. Цей двір перетворився на величезний будмайданчик, де робота кипить навіть у вихідні. У центрі вже височіє вежа хмарочоса, увінчана гордим написом "МАКО" (ця корпорація, як відомо, належить старшому синові президента). Поруч добудовується підземний паркінг.

Залишаючи свої оселі, мешканці шести найближчих 5-поверхівок, відразу ж ризикують життями - будівельні машини курсують впритул до їх під'їздів. У дворі не залишилося ні лавок для старих, ні місця для дітей, ні палісадників. Важко повірити, дивлячись на сьогоднішню картину, що цей двір ще недавно повністю потопав у зелені. А для дітей, крім декількох майданчиків, тут було ціле футбольне поле.

У гонитві за збагаченням донецькі будівельні боси давно захопилися точковою забудовою центру міста. Однак, до зведення 24-поверхових монстрів посеред дворів до приходу до влади Януковича апетити забудовників не сягали.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов і Янукович-молодший знищили два мальовничі двори в серці Донецька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

90

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути