середа, 03 лютого 2010 09:00

Ахмадінеджад погодився обмінювати уран за кордоном

Ахмадінеджад погодився обмінювати уран за кордоном

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад у вівторок заявив, що Тегеран готовий відправляти низькозбагачений уран за кордон в обмін на ядерне паливо. Про це повідомляє агентство Reuters.

"У нас немає ніяких труднощів з відправкою нашого збагаченого урану за кордон", - заявив іранський лідер в інтерв"ю державному телебаченню. Між тим, про укладання будь-яких угод поки не повідомлялося.

Нагадаємо, МАГАТЕ пропонує Ірану вивозити свій низькозбагачений уран до Росії і Франції в обмін на ядерне паливо з рівнем збагачення 20 відсотків, яке буде використано в мирних цілях. При цьому передбачалося, що Росія буде дозбагачувати уран, а Франція почне виготовляти паливні стрижні для ядерних реакторів. Загальна тривалість технологічного циклу склала б один рік.

Раніше Іран відмовлявся від плану МАГАТЕ і планував виготовляти ядерне паливо своїми силами. Також в Тегерані пропонували виключити з схеми Францію і здійснювати обмін низькозбагаченого урану на паливні стрижні безпосередньо на території ісламської держави.

Переговори про іранську ядерну програму тривають не перший місяць. У січні 2010 року МАГАТЕ і Іран объвили, що угода про збагачення урану досі можлива. Західні держави, які підозрюють Тегеран в спробах створення ядерної зброї, неодноразово звинувачували уряд Ахмаджінеджада в несерйозному підході до проблеми.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Ахмадінеджад погодився обмінювати уран за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути