Ексклюзиви
субота, 23 лютого 2008 17:00

Агресія і дратівливість заважають загоєнню ран

Агресія і дратівливість заважають загоєнню ран

Нездатність контролювати негативні емоції збільшує час загоєння ран - до таких висновків прийшли співробітники Державного Університету Огайо в результаті експерименту за участю 98 добровольців.

Дослідники наносили випробовуваним на ліву руку стандартні рани однакового розміру. Спостереження за загоєнням проводилося протягом 8 діб. Здатність учасників контролювати свої почуття оцінювалася за допомогою тестів-анкет, які вони заповнювали перед початком експерименту. Крім того, учасникам проводили вимірювання рівнів "гормону стресу" кортизолу.

Як з"ясувалося, у дратівливих людей рани гоїлися значно повільніше в порівнянні з тими, хто володів спокійнішим характером. У найбільш запальних учасників вірогідність того, що загоєння ран займе більше чотирьох днів, була підвищена в 4,2 разу. У дослідженні враховувалися такі чинники погрішності як тривалість сну, фізична активність і споживання алкоголю.

Форма, в якій виявлялися негативні емоції, - прихована або, навпаки, неприхована агресія по відношенню до оточуючих - ніяк не впливала на швидкість відновних процесів. На думку авторів дослідження, сповільнене загоєння ран може бути пов"язане з підвищеним рівнем гормону кортизолу.

Учені відзначають також, що отримані ними дані підтверджуються результатами попередніх досліджень. Зокрема, якийсь час назад було встановлено, що на швидкість відновлення пошкоджених в результаті травм тканин можуть впливати такі чинники, як сімейні сварки, або догляд за родичем, який страждає недоумством, повідомляє Gala Net.

Зараз ви читаєте новину «Агресія і дратівливість заважають загоєнню ран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути