четвер, 01 жовтня 2020 09:00

Афери на ринку нерухомості: як захистити себе

Ринок нерухомості — один із найпривабливіших для аферистів. Нерухомість привертає шахраїв можливістю зірвати великий куш на одній угоді. Пересічний українець не часто купує та орендує нове житло, тому без допомоги фахівця може легко зіштовхнутися з недобросовісними партнерами. Розглянемо основні види афер, а також способи знизити ризики під час укладання угод на ринку нерухомості. Наболілу тему прокоментував Олександр Махтін, СЕО мобільного застосунку для комфортного пошуку квартир DimDim.

Ризики купівлі житла в новобудовах

Покупці віддають перевагу об'єктам на початковій стадії будівництва — коли ціна найнижча. За статистикою:

• 25% угод здійснюються на етапі зведення каркаса (від 6 до 12 місяців з початку будівництва),
• 20% покупок припадає на новобудови, у яких прокладають інженерні мережі, проводять фасадні роботи, монтують склопакети,
• 15% — попит на квартири на завершальному етапі будівництва.

Бажання купити за найвигіднішою ціною штовхає покупців прийняти на віру обіцянки забудовника щодо термінів здачі та гарантій. Тим часом тільки в столиці понад 500 довгобудів, із них мінімум 70% — житло.

При купівлі квартири у новобудові найголовніше — вибрати надійного забудовника. Як це зробити — радить Олександр Махтін:

"Рекомендую проаналізувати досвід компанії: подивитися, скільки житлових комплексів вже здано в експлуатацію, почитати відгуки мешканців будинків на форумах. Загляньте в онлайн Держреєстр юридичних і фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щоб дізнатися більше про компанію-забудовника та її бенефіціарів.

Уважно вивчіть сайт забудовника, знайдіть документацію об'єкта. Наприклад, у компанії повинні бути документи, що засвідчують право власності або користування земельною ділянкою, на якій будується об'єкт (акт про право власності, договір оренди тощо). Зателефонуйте до відділу продажу, щоб дізнатися про проєктну документацію та договори щодо підключення до комунікацій.

У кадастровій карті можна знайти призначення земельної ділянки, де ведеться будівництво. Також на сайті ДАБІ повинна бути ліцензія генерального підрядника та дозвіл на будівництво. Є сенс заглянути до Реєстру судових рішень, щоб впевнитись у відсутності судових справ по об'єкту.

Ну, і наостанок: відвідайте будівельний майданчик, щоб переконатися, що роботи активно ведуться. Візит також дозволить вам ще раз оцінити локацію, поговорити з місцевими про трафік та кримінальну ситуацію району.

Погодьтеся, перелік завдань для перевірки ЖК немаленький. Тому в додатку DimDim на iOS та Android ми особливу увагу приділяємо розміщенню новобудов від перевірених забудовників. DimDim — це агрегатор оголошень із більшості популярних майданчиків для оренди та купівлі квартир, а також перевірені об'єкти від забудовників і орендодавців.

Наша команда ретельно перевіряє кожного потенційного партнера до підписання договору. Після цього надійні перевірені новобудови виводяться в додатку окремим списком. Користувачеві залишається вибрати локацію, етап будівництва та квартиру із запропонованих варіантів. DimDim — це чесна база нерухомості, в якій не можуть працювати шахраї".

Афери на вторинному ринку

Під час купівлі квартири на вторинному ринку клієнти зіштовхуються з різноманітними шахрайськими схемами. Наприклад, спадкові схеми: після купівлі квартири з'являється далекий родич, який претендує на частину житлоплощі. Новоспечений спадкоємець стверджує, що дізнався про смерть родича нещодавно, а про продаж квартири почув вперше у нотаріуса, коли сумлінно подавав заяву про прийняття спадщини. Дуже часто суд стає на бік такого спадкоємця.

"Дуже важливо упевнитися в наявності документа про право власності з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Якщо квартира дісталася у спадок, слід перевірити, чи є близькі та далекі родичі, а потім переконатися, що вони не претендують на квартиру. Також не рекомендується в принципі купувати квартири, де власник змінювався більш ніж один раз за останні три роки. Обов'язково складіть акт купівлі-продажу, завірений у нотаріуса. Має бути впевненість, що ви платите гроші безпосередньо власникові, і це задокументовано", — прокоментував Олександр.

Поширений маркер афери, коли квартира продається нашвидкуруч. За легендою, продавець переїжджає на постійне місце проживання в іншу країну, і йому терміново потрібно продати всі активи в Україні. Звичайно, такі ситуації іноді трапляються, але, як правило, про це відомо заздалегідь, і ніхто не квапить їхати до нотаріуса в той же день для раптового підписання. Ще одна потенційна неприємність — заборгованість із комунальних платежів. До купівлі квартири на вторинному ринку слід уточнити в ЖЕКу, чи є непогашені борги.

Обмани при оренді квартири

Ознака шахрайства або несумлінного донесення інформація під час оренди квартири — занижена ціна. У кращому випадку рієлтори таким чином ловлять на гачок клієнтів, які хочуть заощадити. У гіршому — доведеться зіштовхнутися з шахрайською схемою авансу. Також винахідливі аферисти здають квартиру, яку самі зняли подобово, кільком орендарям, взявши плату за перший і останній місяць. Щоб захистити себе, перевіряйте оригінал документа про право власності на нерухомість, перепишіть паспортні дані орендодавця.

"У застосунку DimDim збираються оголошення про оренду та продаж квартир із безлічі сайтів оголошень і нерухомості. Алгоритм програми видаляє дублікати, а наші менеджери виключають зі списку підозрілі та шахрайські оголошення. Так користувачам набагато легше знайти потрібний варіант, не переглядаючи десятки оголошень-клонів на різних ресурсах", — зазначив Олександр Махтін.

Бажання знайти квартиру для купівлі чи оренди самостійно без рієлтора цілком зрозуміле. Робота деяких "фахівців" із нерухомості зводиться до пошуку варіантів на дошках оголошень та отриманні комісії. Сьогодні, коли вся інформація у відкритому доступі, є сенс самостійно вивчити пропозиції на ринку, особливо коли під рукою прості та зручні інструменти для пошуку.

"Ми розробили інструмент, який робить стосунки між усіма учасниками ринку більш довірливими. З нашим додатком пошук ідеальної квартири для купівлі чи оренди стає простим і приємним. DimDim — це нова якість пошуку житла", — наголосив Олександр.

  DimDim знає все про нерухомість
DimDim знає все про нерухомість
Зараз ви читаєте новину «Афери на ринку нерухомості: як захистити себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути