Ексклюзиви
понеділок, 02 липня 2018 00:24

Адвокат Сенцова розповів про стан українського режисера

Адвокат Сенцова розповів про стан українського режисера
Акція на підтримку Олега Сенцова в Києві, 1 липня 2018 року. Фото: Радіо Свобода

Ув'язненого в російській тюрмі українського режисера Олега Сенцова примусово не годують.

Про можливість будь-якого годування Сенцова йшлося у розмові з начальником медчастини колонії лише після того, як у Олега "настане друга криза", розповів його адвокат Дмитро Дінзе, повідомляє "Радіо Свобода".

Перша криза в українського режисера сталася на 26-й день голодування.

Дінзе пояснив, що їжа для примусового годування є білково-вітамінною сумішшю. Схожа на дитяче харчування світлого кольору. Дають її особам, які голодували певний час і не можуть вживати звичайну їжу.

Адвокат також повідомив, що востаннє був у Сенцова тиждень тому.

"Він перебуває в стабільному стані. Дуже блідий, трохи "пригальмовує", мозок не отримує достатньо поживних речовин і... досить погано міркував. Він намагається перебувати у медчастині, в основному лежати і не ходить як правило – каже, що це досить важко і енергозатратно", – повідомив адвокат.

Дінзе зазначив, що за словами самого Сенцова, "до нього кожен день приходять люди у погонах – не менше полковника – і переконують знятися з голодування, цей цирк йде по колу практично кожен день з ранку до вечора".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Олега Сенцова проблеми з нирками та серцем

"Усі їхні візити спрямовані на те, щоб подивитися, проконтролювати, як він, які процедури... Ніякої конкретики вони не пропонують", – повідомив адвокат.

Він також повідомив, що з ФСВП РФ до Сенцова "вже двічі приїжджали лікарі, які контролювали його стан і вітамінні коктейлі, які йому "закачуються" кожен день".

"Крапельниці", – уточнив Дінзе.

Сенцова засудили у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти та керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї і боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування в колонії міста Лабитнангі. Він висунув вимогу звільнити 64 українських політв'язнів, але себе до списку не заніс..

13 червня український омбудсмен Людмила Денісова вирушила в Росію і кілька разів безрезультатно намагалася потрапити до Сенцова.

21 червня Дінзе повідомив, що у Сенцова проблеми із серцем і нирками. Він схуд на 13 кілограмів, але відмовляється припиняти голодування.

28 червня російський омбудсмен Тетяна Москалькова проігнорувала свою українську колегу Денісову, яка приїхала до колонії, де утримують Сенцова, і самостійно відвідала режисера. Після зустрічі із Сенцовим російський омбудсмен сказала, що "його стан здоров'я загалом задовільний, але все одно залишається занепокоєння щодо розвитку подій, оскільки 46-й день голодування, а це завжди потребує великої уваги". Денісова заявила, що не вірить інформації Москалькової про стан здоров'я Сенцова.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат Сенцова розповів про стан українського режисера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути