субота, 29 березня 2008 13:44

Абхазія відкидає пропозицію Саакашвілі про автономію у складі Грузії

Президент Абхазії Сергій Багапш назвав неприйнятною пропозицію президента Грузії Михайла Саакашвілі про необмежену автономію у складі Грузії, повідомляє РИА "Новости".

"Ці пропозиції для нас неприйнятні. Народ Абхазії свій вибір зробив на референдумі на користь незалежної держави. Тому ці пропозиції Саакашвілі ми навіть не розглядаємо", - сказав Багапш у суботу.

"Єдине, на що ми можемо піти - почати переговори з Грузією для того, щоб підписати угоду про невідновлення вогню і виводі всіх грузинських військових із верхньої частини Кодорської ущелини", - додав він.

Напередодні Михайло Саакашвілі запропонував надати необмежену автономію Абхазії, а лідерові Абхазії - посаду віце-президента з правом вето на будь-які зміни конституції Грузії і грузинського законодавства.

Коментуючи заяву Саакашвілі про те, що в сьогоднішній ситуації Росія вже не є посередником в справі врегулювання між Грузією і Абхазією, Багапш заявив, що "Росія мала і матиме право займатися врегулюванням грузино-абхазського конфлікту".

"Росія встановила мир і стабільність в Абхазії, вона приклала максимум зусиль для цього, а заяви Саакашвілі, як завжди, є односторонніми і зроблені спеціально напередодні саміту НАТО в Бухаресті. Це черговий піар-хід Саакашвілі. Сподіваюся, російські миротворці були і будуть в Абхазії", - сказав голова невизнаної республіки.

Мир у зоні грузино-абхазського конфлікту забезпечують колективні сили з підтримки миру СНД, укомплектовані російськими військовослужбовцями. У Тбілісі неодноразово виступали з ініціативою змінити мандат миротворчого контингенту.

Після розвалу СРСР Абхазія, яка входила до складу Грузинської РСР, заявила про свою незалежність. Грузія в серпні 1992 року ввела війська до Абхазії, але зустріла збройний опір. Збройний конфлікт, що призвів до втрати Грузією контролю над Абхазією, завершився 30 серпня 1993 року. З тих пір Абхазія добивається визнання своєї незалежності. Ситуація загострилася після одностороннього проголошення незалежності сербським краєм Косово, яке Абхазія сприйняла як прецедент.

21 лютого Сергій Багапш заявив, що він, а також голови Південної Осетії і Придністров"я найближчим часом підготують план дій з отримання незалежності.

Росія, яка раніше виступала проти незалежності Абхазії і Південної Осетії, заявила, що після визнання незалежності Косова, поміняє стратегію відносин з цими регіонами, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Абхазія відкидає пропозицію Саакашвілі про автономію у складі Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути