Ексклюзиви
вівторок, 06 травня 2008 08:38

Абхазія згодна віддати РФ свою територію під військовий контроль

Абхазія згодна віддати РФ свою територію під військовий контроль
Влада Абхазії заявила, що дає згоду на те, щоб Росія узяла її територію під військовий контроль в обмін на гарантії безпеки, повідомляє газета "Известия".

Про це заявив міністр закордонних справ невизнаної республіки Сергій Шамба в інтерв"ю.

"Ми пропонуємо найширшу військову співпрацю з Росією", - підкреслив він.

"Ті самі 200 кілометрів - це відстань від річки Псоу до річки Інгурі, це вся Абхазія, - зазначив він. - Ми згодні, щоб Росія узяла цю територію під військовий контроль. Але натомість вимагаємо гарантії нашої безпеки".

За словами Шамби, недавні ініціативи Москви щодо Абхазії - "це початок міждержавних відносин між нашими країнами".

Нагадаємо, що президент РФ Володимир Путін 16 квітня доручив уряду розробити заходи з надання наочної допомоги населенню невизнаних республік і взаємодіяти з фактичними органами влади Абхазії і Південної Осетії. Раніше Росія заявила про вихід з угоди в рамках СНД про санкції відносно Абхазії.

Разом з тим, за словами Шамби, Абхазія не збирається входити до складу Росії. "Поки в цьому немає необхідності", - підкреслив він.

Слід зазначити, що після розвалу СРСР Абхазія, що входила до складу Грузинської РСР, заявила про свою незалежність. Грузія в серпні 1992 року ввела війська до Абхазії, але зустріла там озброєний опір. Озброєний конфлікт, що призвів до втрати Грузією контролю над Абхазією, завершився 30 серпня 1993 року. З тих пір Абхазія добивається визнання своєї незалежності, яку поки не визнала жодна з держав. Тбілісі розглядає Абхазію як частину країни і пропонує їй широку автономію у складі Грузії.

Мир в зоні грузино-абхазського конфлікту підтримують Колективні сили по підтримці миру СНД, укомплектовані російськими військовослужбовцями. Переговори з врегулювання конфлікту перервані в 2006 році, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Абхазія згодна віддати РФ свою територію під військовий контроль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути