Ексклюзиви
вівторок, 05 серпня 2008 09:38

Абхазія готова воювати на стороні Південної Осетії

У Сухумі не виключають відкриття другого фронту проти Грузії у разі початку війни в Південній Осетії.

До такого висновку прийшли власті Абхазії в ході засідання Совбеза невизнаної республіки, на якому обговорювалися заходи допомоги Південній Осетії. Між невизнаними республіками укладений договір, який не тільки припускає взаємну військову допомогу, але дозволяє звернутися за нею до третьої сторони, наприклад до Росії.

За словами міністра закордонних справ Абхазії Сергія Шамби, зміст конкретних заходів допомоги Південній Осетії є "військовою таємницею", проте, "в рамках тих, що існують між Абхазією і Південною Осетією домовленостей про взаємну допомогу ми робитимемо все, що в наших силах, щоб допомогти Південній Осетії", - заявив міністр.

У відповідь на питання, чи можливе відкриття Абхазією другого фронту у разі початку війни в Осетії, Шамба відповів: "Це можливо".

У Міністерстві закордонних справ Південної Осетії заявили, що між двома республіками не підписаний спеціальний договір про військову допомогу. У договорі про дружбу і співпрацю між Абхазією і Південною Осетією від 19 вересня 2005 року сторони тільки виражають готовність надавати взаємну допомогу у разі стихійних лих і інших надзвичайних ситуацій.

Проте статут співтовариства "За демократію і права народів", куди входять Придністров"я, Абхазія і Південна Осетія, містить розділ про колективну безпеку і військово-політичну співпрацю.

Нагадаємо, багато республік Північного Кавказу виразили готовність допомогти Південній Осетії у разі війни з Грузією. Як заявив президент невизнаної республіки Едуард Кокойти, в Цхинвалі вже прибули близько 300 добровольців з Північної Осетії.

Нагадаємо, в результаті обстрілу в ніч на 2 серпня в Південній Осетії загинули шість чоловік. Грузія стверджує, що вогонь був відкритий у відповідь на обстріл блокпостів МВС Грузії. Власті невизнаної республіки заявляють, що першими почали стріляти грузинські військові. У ніч на неділю обстріл продовжився, про жертви і постраждалих не повідомляється.

3 серпня в МЗС Росії заявили, що загроза широкомасштабних військових дій між Грузією і Південною Осетією стає все більш реальною.

У зв"язку із загостренням конфлікту почалася евакуація жінок і дітей з Південної Осетії. Вже сьогодні МЗС РФ закликав Тбілісі понизити напруженість в зоні грузино-південноосетинського конфлікту.

За матеріалами: Newsru, Кореспондент

Зараз ви читаєте новину «Абхазія готова воювати на стороні Південної Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути