понеділок, 02 вересня 2013 14:52

"Я в Умані майже живу": у Черкаській області очікують приїзду 24 тисяч паломників-хасидів
22

Фото: Фото: Роман Чорномаз

До Умані на Черкащині почали прибувати паломники-хасиди. Вони їдуть на могилу свого духовного наставника Рабі Нахмана, де 5-6 вересня святкуватимуть Рош-ха-Шана, іудейський Новий рік. Очікують, що на той час до Умані прибуде 24 тисячі паломників. Охоронятиме громадський порядок тут 429 українських міліціонерів та 12 ізраїльських.

1 вересня ввечері при в'їзді до вулиці Пушкіна, де проживають хасиди, стоять міліцейські блок-пости. Вони перевіряють документи у місцевих жителів та гостей. Впускають лише за перепусткою, а місцевих за пропискою.

Біля посту зупиняється мікроавтобус, з нього по-черзі виходять паломники, озираються навколо.

До паломників підходять місцеві, сторговуються за квартиру за 110 доларів з людини за добу. Сумки та валізи хасидів тачкою підвозять уманчани. Залежно від кількості речей і віддаленості житла, за це беруть 20-40 доларів. Дорогою до орендованого будинку до вірян підходять молоді хлопці у фірмових куртках оператора мобільного зв'язку і пропонують їм купити стартовий пакет за 3 долари.

"Шалом, - каже хлопець років 15 у чорному сюртуку. Розповідає англійською.- Приїхали з Чикаго. Ми уже тиждень тут живемо, орендуємо квартиру на четверо чоловік. Люблю приїздити в Умань, тут дуже спокійно. Учора ходив в Софіївку. Гарно, але бачив і кращі місця".

Вулицею йде сивий хасид з довгою бородою. Щось наспівує російською, махає руками.

"Я в Умані майже живу. Сюди приїжджаю кілька разів на рік. Грошей на оренду житла не маю. Ночую на вулиці, прямо біля могили. Харчуюсь тим, що подадуть. Можу кілька днів не їсти. Але я не переймаюсь через гроші. Найбільший і найстрашніший гріх — це поклоніння золоту", - розповідає Еліягу Хаім.

Ліворуч вивіска "Уманський ринок". Там місцеві продають теплі речі, посуд та дитячі іграшки. Усі ятки спереду закриті сіткою. Паломник з сином років 8 купують пластмасовий пістолет за 5 доларів.

"Хасиди часто цуплять речі з прилавків, - розповідає продавець Олександр. - Тому усе потрібно ховати за сіткою. Найбільше для дітей купують іграшкову зброю. Вона коштує від 4 до 16 доларів. Паломники завжди торгуються, стартова ціна однакова "ван доллар". Я їм ніколи не вступаю".

Раніше вздовж вулиці Пушкіна проводилась виїзна торгівля. Сюди приїздили підприємці з усієї країни. Продавали продукти, сувеніри, одяг. Цього року стихійний продаж товарів заборонила міська влада.

Неподалік могильного комплексу працівники вигружають упаковки з мінеральною водою. Біля кіоску з випічкою черга. Там готують картоплю-фрі по 3 долари та хот-дог за 5. Пляшка води коштує 1-2 долари. За кілька метрів двоповерховий кошерний ресторан. Перша страва та хліб коштують 5 доларів, стакан чаю — 1.

"Ми поки нічого не купуємо їсти, чекаємо поки ввечері відкриється безкоштовна їдальня. Там подають перше та друге", - показує рукою на металевий ангар за огорожею молодий хасид Шломо. Приїхав сьогодні до Умані з Ізраїлю з двома синами.

Біля ставу, неподалік могильного комплексу, розкладені кілька туристичних наметів. В них проживають хасиди, які не мають коштів на оренду житла. Неподалік наметове містечко, де можна зняти койко-місце дешевше.

Масовий приїзд паломників очікують сьогодні та завтра. Прибувають вони автобусами з аеропортів Києва, Одеси та Вінниці.

 

Зараз ви читаєте новину «"Я в Умані майже живу": у Черкаській області очікують приїзду 24 тисяч паломників-хасидів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути