Ексклюзиви
вівторок, 29 вересня 2009 14:17

75 ув"язнених Гуантанамо готуються до звільнення

75 ув"язнених Гуантанамо готуються до звільнення

Спеціальна комісія адміністрації США дала добро на звільнення 75 з 223 ув"язнених, що знаходяться у в"язниці для терористів на базі в Гуантанамо. Комісія створена для підготовки до закриття цієї в"язниці і визначення долі її в"язнів. За рішенням Барака Обами в"язниця в Гуантанамо повинна бути закрита до 22 січня, але в останні дні державні особи натякали на ймовірність затримки.

Урядовій комісії доручено, зокрема, вирішити, хто з ув"язнених Гуантанамо (зараз їх 223 людини) може бути звільнений, кого слід депортувати в іншу країну, а кого - судити. Також раніше повідомлялося, що частина ув"язнених - ті, хто представляє небезпеку, але кого складно судити, - може й надалі залишатися в ув"язненні американської влади без суду і пред"явлення звинувачень.

У список тих, хто підлягають звільненню, який був представлений в понеділок, 28 вересня, потрапили, зокрема, ті ув"язнені, яких ухвалили випустити на волю американські суди, але які при цьому залишаються у в"язниці через труднощі з депортацією. Питання депортації залишається одним з найскладніших, оскільки деяким ув"язненим на батьківщині загрожують тортури або інші форми утиску прав.

В понеділок прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс прокоментував процес закриття в"язниці в Гуантанамо таким чином: "Ми приділяємо головну увагу не тому, щоб завершити процес в певний день. Ми прагнемо зробити так, щоб цей об"єкт в принципі був закритий, а в період до 22 січня ми робитимемо, все що для цього необхідне". Днем раніше міністр оборони Роберт Гейтс також дав зрозуміти, що закриття в"язниці може затягнутися, попередивши, що "це буде непросто", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «75 ув"язнених Гуантанамо готуються до звільнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути