середа, 30 вересня 2009 19:22

75% дошкільнят у Донецькій області україномовні

75% дошкільнят у Донецькій області україномовні

Голова Донецької ОДА каже що мовних проблем в області нема.

"Якщо 10 років тому в Донецькій області лише у 10% дошкільних навчальних закладах спілкувались українською мовою, то зараз – у 75%. Це еволюційний процес, не треба робити з цього політику", – заявив 30 вересня, під час засідання у Львові на тему "Львів-Донецьк: формула регіональної співпраці" голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк.

"87% громадян у Донецьку, які вважають себе українцями, називають російську мову рідною. Як голова Донецької обласної ради я не маю морального права до людей, які розмовляють лише російською, говорити українською… Ніхто ніколи з боку Донеччини не пропагував розбрату. Те, що я сказав про мову, не означає, що у нашій області не вивчають і не розуміють української мови", – наголосив Анатолій Близнюк.

Такі питання, стверджує Анатолій Близнюк, треба розглядати не з точки зору обов"язку, а "з позиції права кожного громадянина обирати, якою мовою розмовляти".

"У нас є рішення Донецької обласної ради, якою визнано російську регіональною мовою. Всі, хто звертається до мене українською мовою, отримає відповідь українською. Але не буде такого, якщо до мене прийде людина і почне розмовляти російською мовою, щоб я сказав: "Вийди звідсіля і поки не вивчиш української мови, до мене не приходь", – зазначив голова Донецької облради.

Разом з тим, ще один учасник засідання, народний депутат України Петро Писарчук зауважив: "Люди не роз"єднані. Насправді, футбол, наука поєднує усіх, роз"єднують – політики".

Нагадаємо, 24 вересня сесія Донецької обласної ради виступила проти проведення в регіоні консультативного референдуму про надання російській мові статусу другої державної.

З пропозицією розглянути проект "Про проведення в Донецькій області консультативного референдуму з виявлення волі громадян Донецької області щодо надання російській мові статусу державної поряд з українською" виступила депутат облради від Блоку Вітренко "Народна опозиція" Людмила Каєткіна.

За матеріалом Zaxid.net

Зараз ви читаєте новину «75% дошкільнят у Донецькій області україномовні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути