Ексклюзиви
пʼятниця, 12 липня 2019 16:47

5 порад для тих, хто хоче всиновити дитину

5 порад для тих, хто хоче всиновити дитину
За словами психолога, усиновлені діти часто бояться обіймів. Фото: ua.prostopravo.com.ua

В Україні майже мільйон подружніх пар не можуть мати дітей. Понад 100 тис. неповнолітніх живуть в інтернатах. Про це Gazeta.ua розповіла дитячий психолог Віра Селезньова.

"Із них лише 10 тисяч мають статус дитини-сироти чи позбавленої батьківського піклування. Здебільшого це діти старшого віку та з особливими потребами, - каже психолог. - Усі хочуть дітей до 10 років. Тому довго стоять у черзі, - пояснює Віра. - Важче знайти батьків для тих, кому по 12-15. Вони нічим не гірші за 3-річних. До них просто треба шукати підхід. Є діти, які потерпали від сімейного насильства. Такі втрачають віру в дорослих".

За словами психолога, усиновлені діти часто бояться обіймів.

"Не чекайте, що вам одразу кинуться на шию, - говорить Селезньова. - Через побиття більшість із них не люблять дотиків. Бояться обійматися та купатися. Коли 4-річну Іванку несли до ванної, вона плакала і відбивалася. Довго шукати причину не довелося. Її матір посадили за крадіжку, тато покинув і обзавівся новою сім'єю. Виховувала тітка. Коли дівчинка не слухалася, обливала її холодною водою".

Дає 5 порад для тих, хто хоче всиновити дитину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопець із синдромом Дауна вперше в Україні здобув вищу освіту

"По-перше, не ставте завищені вимоги до дитини. Тоді не доведеться довго стояти у черзі. Усі хочуть здорову, слов'янської зовнішності, без затримки розвитку та генетичних відхилень. Дитина з інтернату не може бути без затримки. Вона росте в середовищі, яке цьому сприяє. Але в родині дитина змінюється на очах. По-друге, якщо хочете швидше стати батьками, усиновлюйте дітей, у яких є брат чи сестра", - говорить психолог.

По-третє, не переживайте, що дитині передадуться батьківські гени.

"Дитину формує середовище, у якому вона росте, - каже Віра Селезньова. - По-четверте, памятайте, що спочатку доведеться притертися один до одного. Перші 3 тижні психологи називають медовим місяцем. Дитина намагається сподобатися. А потім показує, на що здатна. По-п'яте, пам'ятайте, що до адаптації більше готові ті, хто відвідував курси для прийомних батьків. Це у ваших інтересах".

Голлівудська акторка Ніколь Кідман та австралійський співак Кіт Урбан вирішили всиновити 5-у дитину.

Зараз ви читаєте новину «5 порад для тих, хто хоче всиновити дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути