неділя, 22 січня 2017 11:58

5 фактів про День соборності України

5 фактів про День соборності України

22 січня Україна святкує День соборності. Gazeta.ua наводить кілька фактів про цю подію.

Українці вперше проголосили про незалежність 1918 року. А 1919-го об'єдналися в єдину державу — Українську Народну Республіку. Саме ці події стали фундаментом для українського державотворення

5 фактів про День соборності

1. Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка 1 грудня 1918 року підписали "передвступний" договір про злуку у Фастові, після якого ухвалили об'єднання двох частин України в одну державу.

2. Проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР в єдину незалежну державу відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві. У зачитаному на зборах "Універсалі соборності", зазначалося: "Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Києві відзначатимуть День соборності

3. За радянського тоталітарного режиму проголошення незалежності УНР і День Соборності не відзначали. Ці "контрреволюційні свята" стерли із суспільної свідомості. Події української революції 1917–1921 років намагалися не згадувати у підручниках історії. Та пам'ять про ці події перемогла радянську амнезію.

4. Перше офіційне відзначення Дня соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України місті Хуст. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців – понад 30 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня соборності в столиці перекриють рух

5. 1990 року відбулася одна з найбільших у Центральній та Східній Європі масових акцій - "Живий ланцюг" як символ єдності східних і західних земель України та знак вшанування подій Першої української незалежності. Від 500 тис. до 3 млн українців узялися за руки та утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Так уперше з дня проголошення Акта злуки 1919 року між Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою у сучасній історії України відзначили День Соборності, який згодом став державним святом.
Офіційно в незалежній Україні День соборності відзначають із 1999 року.

Зараз ви читаєте новину «5 фактів про День соборності України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути