пʼятниця, 04 грудня 2009 18:18

446 підприємства Києва почали активніше забруднювати столицю

446 підприємства Києва почали активніше забруднювати столицю

Головне управління статистики Києва повідомило, що за цей рік найбільше шкідливих викидів в атмосферу сталося в Голосіївському, Деснянському, Дніпровському районах столиці.

Як розповіла перший заступник начальника столичного ГУ статистики Олена Клішина, протягом дев"яти місяців 2009 року в атмосферу міста потрапило 36,1 тисячі тонн шкідливих речовин, що в 1,9 рази більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

"Крім того, викиди діоксиду вуглецю склали 5092,8 тисячі тонн. Забруднювали повітряний басейн міста 446 організацій", - розповіла Клішина. За її словами, від стаціонарних джерел потрапило 43,2 тонни шкідливих речовин на квадратний кілометр, а на одну особу - 13,1 кілограма.

Найбільше забруднюють навколишнє середовище підприємства, що є виробниками електроенергії, газу та води - 87,8% викидів, а також переробної промисловості - 9,1%.

Серед районів Києва найбільше навантаження - понад 11 тисяч тонн шкідливих викидів - на Голосіївський район. Найчистішими районами Києва вважаються Печерський, Оболонський, Солом"янський.

Начальник ГУ екології та охорони природних ресурсів КМДА Сергій Сімонов підтвердив складну ситуацію зі станом атмосфери в Києві. За його словами, зростання в повітрі кількості діоксиду обумовлено діяльністю окремих столичних підприємств.

"Зокрема, у Голосіївському районі це сміттєсортувальна станція Грінко, а в Дніпровському - Дарницька ТЕЦ. Останнім часом вони користуються мазутом, що і спричинило збільшення кількості шкідливого діоксиду", - заявив Сімонов.

За словами головного еколога столиці, забруднюють повітря в місті також заводи Київхімволокно, Генератор, Укрпластик.

"Через економічну кризу і відсутність коштів вони не в змозі модернізувати виробництво. На жаль, ми не маємо впливу на ці підприємства, тобто не можемо прийняти проти них жодного карального заходу Ці питання вирішує Державне підприємство екологічної інспекції Києва", - розповів Сімонов.

Водночас, столичні громадські екологічні організації переконані, що найбільше місту шкодять автомобілі.

Як заявив голова київської міської організації Українського товариства охорони природи Микола Щепець, вплив вихлопних газів значно загрозливіший, ніж на підприємствах.

"Особливо небезпечні перевантажені транспортом Московська і Ленінградська площі, Бессарабська, перехрестя проспектів Маяковського, Ватутіна і бульвар Перова", - повідомив Сергій Сімонов. Єдиним виходом зі складної ситуації еколог вважає спорудження в місті сучасних транспортних розв"язок, які розвантажать магістралі від машин і значно прискорять рух.

Нагадаємо, що в середу, 2 грудня, біля стін українського Міністерства охорони навколишнього середовища в Києві зібралися активісти екологічних організацій, перевдягнені у плюшеві костюми білих ведмедів з чорними повітряними кульками в руках. Акція під гаслом "Захистіть клімат: Не гальмуйте переговори!" приурочена до початку міжнародних переговорів ООН про глобальне потепління, які стартують 7 грудня в Копенгагені за участю делегатів з 192 країн, серед яких і Україна. На думку екологів, Україна, що входить сьогодні до двадцятки країн, що найбільш сильно забруднюють атмосферу, зобов"язана якнайшвидше взяти на себе міжнародні зобов"язання щодо впровадження програм енергозбереження та скорочення викидів парникових газів.

За матеріалом Хрещатик

Зараз ви читаєте новину «446 підприємства Києва почали активніше забруднювати столицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути