четвер, 24 квітня 2008 13:02

4 способи зробити кар"єру у важкі часи

Звільнення - неприємна штука, від якої не застрахований ніхто. Не обов"язково бути некомпетентним співробітником чи порушувати трудову дисципліну, щоб одного прекрасного дня опинитися на вулиці. Якщо скорочення штату торкнулося вашої компанії, є 4 способи використати його у власних цілях.

Все, що погано лежить
Ні, ми не закликаємо "закочувати" до себе дизайнерське шкіряне крісло звільненого начальника. Його обов"язки - так, мабуть. "Співробітники, що стали жертвами масових звільнень, заробляють для компанії більше всього грошей, так що, якщо ви залишилися - швидше забирайте проекти", що залишилися після них, - говорить Пенелопа Транк, автор популярного блога "BrazenCareerist: TheNewRulesforSuccess".

Звичайне видовище в "поріділому" офісі - ділення степлерів, навушників, клавіатур, календарів і різних дрібниць, що залишилися від звільнених співробітників. Проте найцінніший "спадок" - це контакти і клієнти. Ось за що варто поборотися, щоб примножити свій особистий капітал і не відправитися слідом за колегою, що покинув компанію. Важливо тільки мати на увазі один нюанс: клієнти зазвичай звикають до якогось одного менеджера і часто бувають незадоволені, коли доводиться наново вибудовувати відносини з "новеньким". Доведеться прикласти максимум зусиль для того, щоб комфортно пережити зміни.

Підніміть вашу ринкову вартість
Не варто просити надбавку чи нову - що звільнилася - посаду. Краще візьміть на себе нові обов"язки. Через 6-8 місяців, коли ваше керівництво переконається в тому, що ви з ними відмінно справляєтеся, можна завести розмову і про посаду, і про винагороду. На користь подібних прогнозів говорить і такий аргумент: беручи на себе додаткові обов"язки у важкі для компанії часи, ви демонструєте свою лояльність і уміння працювати в команді. Коли застій зміниться зростанням і компанія почне наймати нових співробітників, ви, швидше за все, знайдете не начальників, а підлеглих.

Крім того, у вашому резюме з"являться нові рядки, які підвищать вашу цінність в очах потенційного працедавця (на той випадок, якщо вам з компанією буде не по дорозі).

Ребрендінг самого себе
Звільнення здатне неабияк похитнути вашу віру в себе. Що ще гірше - звільнення може вилитися в досить деструктивне відчуття провини, особливо якщо від успіхів вашої кар"єри залежить ще чий-небудь добробут (вашої сім"ї, дітей або немолодих батьків). Найбільш чутлива натура, схильна особливо яскраво переживати невдачі, часто впадає в депресію (варіант - йде в запій). Люди діяльніші хапаються за першу роботу, що попалася. Дуже небагато сприймають звільнення як паузу, що дозволяє навчитися чомусь новому, змінити область діяльності або просто розвинути нові навики, розширивши власний "портфель компетенцій".

Будь-які зміни відкривають нові можливості. Коли справи у компанії йдуть добре, вони готові вкладати гроші, сили і час в своїх співробітників, роблячи з них висококласних фахівців. У важкі часи, навпаки, росте попит на універсальних гравців, здатних виконувати безліч різних функцій, поєднуючи в собі різні ролі. Для "нішевих" співробітників це хороша можливість отримати нові знання і досвід.

Новий шлях
Уявіть, що ви вже позбулися роботи, і починайте користуватися всіма перевагами вашого нового (поки уявного) положення. Почніть фрілансити, займаючись тим, що вам більше всього подобається. Поновіть резюме, що висить в інтернеті.

Головне при цьому - виробити звичку до нового образу думок. Ви шукаєте не місце, де вам стабільно платитимуть більш-менш прийнятну зарплату за не дуже запорошену роботу, а компанію, яка погодиться купити ваші таланти, уміння і досвід. Поки у вас є робота і "прикриті тили", ви можете створити серйозний заділ на майбутнє. Парадоксальність цієї ситуації в тому, що більше своїх компетенцій ви продаєте, то ціннішими у результаті стаєте. Може статися, що ви знайдете роботу своєї мрії і звільнитеся раніше, ніж звільнять вас, повідомляє RB.ru.

Зараз ви читаєте новину «4 способи зробити кар"єру у важкі часи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути