середа, 28 березня 2007 13:09

4 санаторії віддав Крим Росії

Кримські власті віддали Росії здравниці Меласс, Першотравневий, Понизовка і дитячий санаторій ім. Шевченка. Ринкова вартість цих об"єктів, за приблизними оцінками аналітиків, перевищує 750 мільйонів грн.

Суперечка про те, у власності якої держави знаходяться ці об"єкти, почалася ще в 1995 році. Тоді прокуратура Криму порушила справу про незаконність передачі цих об"єктів місцевою владою у власність Департаменту майна російської столиці.

Врешті-решт суперечку кримський Радмін вирішив на користь України. Через 12 років кримські чиновники раптом підготували документ, за яким санаторії значаться як "об"єкти, які були помилково передані Україні".

Ігор Прімишев, начальник Головного управління зовнішніх зв"язків Радміна Криму, стверджує, що названі санаторії завжди були власністю Москви, тому дане рішення "лише юридично закріпить і так відомий факт".

При цьому визнає, що остаточне рішення про передачу здравниць прийме Кабінет міністрів України. Пропозицію про це кримські власті вже направили до Києва.

Прімишев пояснює, що в переданих Росії санаторіях в основному відпочивають москвичі за профспілковими путівками, тому фінансування установ здійснюється московською мерією.

У дитячому санаторії ім. Шевченко цю інформацію підтвердили.

- Гроші з московської мерії перераховуються на рахунок санаторію в рублях, на Міжбанку міняються на гривні, і за рахунок цих засобів сплачуються податки і зарплати. Керівництво нашого та інших санаторіїв давно чекає юридичного рішення даного питання на користь Москви, - не приховують в приймальні директора санаторію ім. Шевченка.

В той же час власті Москви рішення кримського парламенту коментують неохоче.

- Ніяких офіційних документів про те, що санаторії передали у власність України, ми не отримували, як і повідомлень про те, що уряд Криму прийняв зворотне рішення, - говорить Олександр Погорєлов, прес-секретар Департаменту міжнародних зв"язків мерії російської столиці.

В кінці лютого мер Москви Юрій Лужков відвідав Крим. В ході візиту серед інших обговорювалося питання статусу вищезгаданих санаторіїв, пише "Дело".

Зараз ви читаєте новину «4 санаторії віддав Крим Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути