субота, 21 червня 2008 17:07

30 тисяч людей з"їхалися до Стоунхенджу зустріти літнє сонцестояння

Близько 30 тисяч людей зібралися біля знаменитого кам"яного Стоунхенджа в центральній Англії, щоб зустріти світанок найдовшого дня в році.

За словами представниці організації Englіsh Herіtage, яка займається охороною історичних і культурних пам"ятників, така велика кількість людей не збиралося на святкування настання дня літнього сонцестояння з 2003 року.

Незважаючи на кепську погоду, до підніжжя Стоунхенджа прийшли тисячі послідовників язичницьких вірувань, таких як друїди та сонцепоклонники, а також хіпі та й просто любителі незвичайних пригод.

"Було досить сиро та прохолодно, так що деякі поїхали ще до світанку", - зазначив представник Englіsh Herіtage.

Сам схід сонця, який відповідно до календарів відбувся о 4:58 ранку, люди, які зібралися, так і не побачили через сильну хмарність.

За даними поліції графства Вілтшир, яка слідкувала за порядком навколо Стоунхенджа, в цілому масовий захід пройшов мирно та спокійно, однак 17 людей були затримані за порушення громадського порядку.

Величезні кам"яні брили Стоунхенджа були центром однієї з найбільш ранніх світових цивілізацій, перший насип і рів з"явилися на цьому місці в 3050 році до нашої ери. Про точне призначення Стоунхенджа вчені дотепер ведуть суперечки, одні вважають, що це жертовник, інші - що це найдавніша обсерваторія.

Достеменно відомо лише те, що древні жителі островів привезли величезні Сарсенські камені з пагорбів Марлборо, розташованих в 30 кілометрах від Стоунхенджа, а камені поменше - Сині камені - з Вельсу. Вага найбільшого каменю сягає 45 тонн.

Незважаючи на те, що в останні десятиліття вільний доступ до кам"яних брил Стоунхенджа закрито, а для туристів прокладено спеціальний маршрут навколо спорудження, у день літнього сонцестояння тут традиційно збираються численні послідовники різних культів і субкультур, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «30 тисяч людей з"їхалися до Стоунхенджу зустріти літнє сонцестояння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути