четвер, 17 серпня 2023 15:50

30 тис. хасидів планують цього року приїхати в Умань

30 тис. хасидів планують цього року приїхати в Умань
Попри війну хасиди збираються у паломництво в Умань. Фото: eastnews.ua

Понад 30 тис. хасидів планують на свято Рош га-Шана у вересні приїхати в Умань.

Представники міської та обласної влади, силових структур, прикордонники, дипломати та митники поінформували про готовність прийняти їх, передає Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

"Попри наполегливі рекомендації паломникам максимально утриматися від прощі до Умані, враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни та можливі провокації з боку Росії, хасиди сприймають цю подорож як свій релігійний обов'язок. Природно, що приїзд такої кількості прочан у воюючу країну потребує серйозних безпекових, логістичних, медико-санітарних та інших заходів з боку державних органів", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хасидів закликали не їхати до Умані і в цьому році

Міська голова Умані Ірина Плетньова повідомила, що убезпечити укриттями від обстрілів таку кількість людей, які будуть перебувати на відносно малій площі, практично неможливо.

Але центральні та місцеві органи влади мають значний досвід організації паломництва й зуміли врегулювати питання. Для паломників організували сайт та гарячу лінію.

Рош га-Шана – Свято початку нового року для усіх, хто сповідує юдаїзм. Відзначають 1 та 2-го тішрею, що зазвичай припадає на кінець вересня – початок жовтня.

В Україні свято відоме завдяки паломництву до могили цадика Нахмана. В останній рік свого життя засновник течії брацлавського хасидизму закликав усіх послідовників провести свято разом з ним. Його учні, на чолі з Натаном витлумачили це як заклик до відвідин могили вчителя.

Зараз ви читаєте новину «30 тис. хасидів планують цього року приїхати в Умань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути