четвер, 28 грудня 2006 13:12

200 паломників загинули під час хаджу

У Сайдівській Аравії під час хаджу - щорічного паломництва мусульман до Мекки - загинули вже 200 паломників, хоча хадж тільки розпочався. За даними центрального комітету щодо організації хаджу, медична допомога знадобилась ще 93 тисячам паломників, 6383 госпіталізували. А попереду ще кульмінація хаджу - свято жертвоприношення 31 грудня.

За даними саудівської влади, до країни вже приїхали понад півтори мільйони пілігримів з 56 країн. Для забезпечення порядку в умовах найбільш масового скупчення людей на такому маленькому просторі саудівська влада докладає титанічних зусиль. На допомогу 50 тисячам правоохоронців та 12 тисячам бійців цивільної оборони прийшли біля 10 тисяч медиків. Тільки в основному наметовому містечку діє 21 шпиталь. Ще 20 тисяч осіб слідкують за чистотою - щодня їм доведеться прибирати 21 тону сміття.

Хадж, під час якого здійснюють обряди, що символізують головні положення ісламу, триватиме до 2 січня. Коран вимагає від кожного мусульманину один раз на життя здійснити хадж.

Ритуал паломництва розпочинається у Мецці, де віруючі виконують загальну молитву та сім разів обходять Каабу, головну святиню ісламу. Перед тим, як увійти до священного міста, пілігрими скидають мирський одяг та облачаються у білий одяг паломника. "Гості Аллаха" піднімаються на гору Арафат, де просять прощення у Аллаха. Одна з центральних подій хаджу - переодягання Кааби. Її омивають спочатку трояндовою, потім священною водою з колодязя Замзам та накривають ковдрою із чорного шовку, на якій позолоченим сріблом вишиті фрази з Корану.

Завершується хадж церемонією побиття диявола камінням. Це дуже небезпечно для учасників. 1990 року під час процедури від ударів каміння та у тисняві загинуло 1426 осіб. Минулого року - 364, пишуть РИА Новости, Gazeta.ru.

Зараз ви читаєте новину «200 паломників загинули під час хаджу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути