субота, 01 грудня 2007 13:27

16 років тому відбувся Референдум про незалежність України

16 років тому відбувся Референдум про незалежність України
Сьогодні українці відзначають 16-у річницю Всеукраїнського референдуму про незалежність України.

Як підкреслив Президент України Віктор Ющенко під час вручення державних нагород з нагоди 16-ї річниці підтвердження Всеукраїнським референдумом Акта незалежності України, "те, що відбулося шістнадцять років тому – свідчення того сумління, стремління, які в нації передавалися від батька до сина на генетичному рівні". Президент також додав, що українцям "ще дуже багато треба відновити правди стосовно того, що належить до творення нашої держави".

1 грудня 1991 року українці підтримали Акт про незалежність України, ухвалений Верховною Радою України 24 серпня 1991 р., висловившись, таким чином, за незалежність України. До бюлетеня з референдуму були включені текст Акту проголошення незалежності України та запитання: "Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?". У голосуванні взяли участь 31 млн. 891,7 тис. громадян, або 84,2% загальної кількості включених до списків. З них на запитання бюлетеня відповіли "Так, підтверджую" 28 млн. 804,1 тис. громадян, або 90,3%. Позитивну відповідь дало населення всіх областей України, незалежно від національної приналежності.

1 грудня 1991 року також був обраний перший Президент незалежної України - Леонід Кравчук.

До виборчого бюлетеня були включені Голова Верховної Ради України Леонід Кравчук; голова Львівської облради Вячеслав Чорновіл; голова Української Республіканської партії Левко Лук"яненко; заступник голови Верховної Ради України Володимир Гринів; голова Української Народної партії Леопольд Табурянський; голова Народної Ради в парламенті України Ігор Юхновський;

Президентом України став Леонід Макарович Кравчук, за якого проголосували 19 млн. 643,6 тис. громадян (що 61,56% взяли участь в голосуванні). УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «16 років тому відбувся Референдум про незалежність України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути