субота, 26 січня 2008 13:48

Життя у Києві подорожчало на $300

Життя у столиці подорожчало щонайменше на 300 зелених. Для середнього класу, чий дохід починається з 800 доларів. Зарплати ж зросли менше, ніж на 200. У того ж середнього класу.

Найвище підскочили ціни на послуги – майже на третину. На 20% збільшилася вартість прод- та промтоварів.

Натомість, зарплата або традиційно відставала від інфляції, або взагалі не змінювалася.

Життя в Україні дорожчає рекордними темпами. Лише за рік український борщ зріс у ціні щонайменше на чверть. Подорожчало все – картопля, морква, капуста, а найбільше – олія.

Та продукти, хоч і відлякують дорожнечею, все ж не так, як послуги. Ціни на житла, яким, здавалося б, уже нікуди рости, взяли нові висоти.

Плата за оренду квартири торік побільшала на третину. Відчутно пішов у гроші відпочинок, а налякані цінами на бензин таксисти нестримно здорожчували проїзд.

А ось екс-міністр фінансів запевняє – зарплата таки росла. У більшості українців. Хоча за інфляцією традиційно не встигала. Не лише за реальною, а й навіть за держкомстатівською.

Анатолій Кінах, міністр економіки (2006-2007 рр.): "По попереднім прогнозам і підрахункам, реальна зарплата у 2007 році зросте на рівні 12,5 %, реальна, підкреслюю".

Торішні середня зарплата плюс інфляція – дорівнює новий прожитковий мінімум. До такою математики невдовзі вдадуться в Міністерстві праці, щоб уже до квітня вирахувати нові зарплати й пенсії.

Поки ж Мінпраці рахуватиме мінімум, столиця вже хизується максимумом. Найвищі заробітки, як і раніше, київські. Середня платня за підсумками 2007-го – майже 500 доларів. Та чим в Україні хизуються, у сусідній Польщі того соромляться. Там півтисячі зелених – заробітній мінімум, дозволений законом, повідомляє НТН.

Зараз ви читаєте новину «Життя у Києві подорожчало на $300». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути