середа, 05 грудня 2007 19:34

У результаті глобального потепління 150 млн людей постраждають від повеней

Організація Економічного Співробітництва і Розвитку прийшла до висновку, що до 2070 року число людей, які страждатимуть від морських повеней більш ніж потроїться. Автори дослідження припустили, що до 2070 року в результаті глобального потепління рівень світового океану підвищиться на 0,5 метра.

Якщо нині подібні лиха загрожують приблизно 40 мільйонів чоловік, то через 60 років їх буде близько 150 мільйонів. Катастрофічна повінь (відбувається приблизно раз в 100 років) сьогодні здатна нанести економічні збитки у розмірі 3 трильйонів доларів, в 2070 році розмір збитку досягне 35 трильйонів.

Експерти OECD проаналізували ситуацію в 130 найбільших портових містах планети, включаючи російський Санкт-Петербург і українську Одесу. За їх даними, нині лише 10 великих прибережних міст володіють якимись засобами захисту (наприклад, греблями) від повеней і ударів цунамі. В майбутньому Росія і Україна будуть менш уразливими до подібних лих, оскільки, за оцінками експертів, їх населення в приморських зонах поступово скорочуватиметься. Проте, у разі катастрофи такого плану, в Санкт-Петербурзі можуть серйозно постраждати від 151 тисячі до 358 тисяч жителів, збиток може досягти 10,6 - 83,4 мільярдів доларів. У Одесі, відповідно, під загрозою знаходитимуться від 75 до 85-ти тисяч жителів, збиток може скласти 2,7 - 44,3 мільярда доларів.

У 2070 році подібна катастрофа буде здатна понести максимум життів в мегаполісах Азії: у першу десятку подібних міст увійшли Калькутта (Індія), Мумбай (він же Бомбей - Індія), дакка (Бангладеш), Гуанчжоу (Китай), Хо Щі Мін (В"єтнам), Шанхай (Китай), Бангкок (Таїланд), Рангун (Мьянма, вона ж Бірма), Майамі (США) і Хайфон (В"єтнам).

По критерію "рівень матеріального збитку" міста розподілилися інакше. Тут лідирує Майамі - якщо нині катастрофа здатна завдати збитку у розмірі 400 мільярдів доларів, то в 2070 році - 3,5 трильйона доларів. До десятки також увійшли Гуанчжоу, Нью-Йорк (США), Калькутта, Мумбай, Цянцзін (Китай), Токіо (Японія), Гонконг (Китай) і Бангкок, повідомляють podrobnosti.ua.

Зараз ви читаєте новину « У результаті глобального потепління 150 млн людей постраждають від повеней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути