понеділок, 04 лютого 2008 13:43

Сьогодні Всесвітній день боротьби проти раку

Сьогодні, 4 лютого, в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. Цей щорічний захід запровадив Міжнародний союз проти раку, щоби привернути увагу громадськості до цієї глобальної проблеми.

Згідно з оцінками Всесвітньої організації охорони здоров"я (ВООЗ), рак є однією з головних причин смертності в усьому світі: від цього захворювання з 2005 до 2015 року помре 84 мільйони людей.

Експерти також повідомляють, що майже 40% ракових захворювань можна запобігти, якщо втримуватися від споживання тютюну, бути фізично активним і правильно харчуватися. Можливо, саме тому 4 лютого цього року також присвячено дітям і проходить під девізом: Мені до вподоби моє вільне від тютюнового диму дитинство!

Куріння тютюну - основна причина розвитку рака у світі, яка залежить від нас (щорічно тютюнокуріння забирає близько 1,5 мільйона життів). Ця шкідлива звичка провокує розвиток раку легенів, горла, порожнини рота, підшлункової залози, сечового міхура, шлунка, печінки, нирок та інших форм рака.

В останнє десятиліття в економічно розвинених країнах світу смертність дітей від раку вийшла на друге місце, поступаючись лише смертності від нещасних випадків. За словами експертів, основними формами рака, які призводять до смерті, є рак легенів (1,3 млн людей помирає від нього щороку), рак шлунка (1 млн людей помирає від нього щороку), рак печінки (662 тис людей помирає від нього щороку), рак товстої кишки (655 тис людей помирає від нього щороку), рак молочної залози (502 тис людей помирає від нього щороку).

Варто сказати, що 2000 року, за приблизними підрахунками ВООЗ, в усьому світі рак було діагностовано в 11 мільйонів чоловік, від онкологічних захворювань померли 7 мільйонів, загальна ж кількість хворих досягла цифри - 25 мільйонів людей. До 2030 року кількість нових діагнозів може зрости до 27 мільйонів, а кількість тих, хто живе з цим діагнозом, досягне 75 мільйонів.

В Україні раком хворіє кожен 50-й мешканець. І щороку констатують більш ніж 150 тис нових випадків захворювання раком. Щороку від раку помирає майже 90 тис українців, повідомляє Корреспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Всесвітній день боротьби проти раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути