четвер, 03 лютого 2011 14:39

Учений: Моделлю Джоконди був коханець Леонардо (ФОТО)

Моделлю для знаменитої картини Леонардо да Вінчі "Джоконда" міг бути чоловік. Про це заявив голова італійського Національного комітету з культурної спадщини Сільвано Вінчеті на спеціальній прес-конференції.

На його думку, це міг бути Салаі - жінкоподібний учень і, можливо, коханець Леонардо.

Справжнє ім'я цієї людини - Джан Джакомо Капротті. Він працював з великим флорентійцем протягом чверті століття, послуживши щонайменше джерелом натхнення, якщо не моделлю, для кількох картин. Італійські мистецтвознавці просто порівняли риси обличчя людей, присутніх на кількох роботах, в числі яких "Іоанн Хреститель" та "Ангел у плоті", і виявили разючу подібність з носом і ротом Мони Лізи.

Вінчеті стверджує, що художник епохи Відродження залишив підказки у вигляді крихітних букв L і S в очах Джоконди. Ймовірно, L означала "Леонардо", а S - "Салаї". Трохи раніше він висловлювався про це не настільки виразно.

Гіпотезу оскаржили експерти Лувру, де зберігається картина. В офіційній заяві музей нагадує, що в 2004 і 2009 роках було проведено цілий спектр досліджень "Мони Лізи", але ніяких написів, букв і цифр виявлено не було.

"Фарба, нанесена на дерево, з часом покривається безліччю тріщин, які найчастіше піддаються надмірним інтерпретаціям", - зазначили французи.

За даними Лувру, італійські фахівці не мали доступу до картини.

Слід зазначити, що Вінчеті і його комітет опинилися минулого року в центрі мистецтвознавчого скандалу, оголосивши про виявлення останків Караваджо без достатніх на те підстав.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учений: Моделлю Джоконди був коханець Леонардо (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути