пʼятниця, 26 квітня 2013 16:58

"Жителі Макіївки заслуговують на владу, яку лають" - люди протестували проти шкідливого виробництва
10

Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА

25 квітня жителі Макіївки пікетували 37 сесію міської ради. Акція анонсувалася як мітинг недовіри місцевій владі, але на неї прийшли трохи більше 30 осіб.

Люди зібралися без політичних прапорів, щоб вимагати вирішення декількох наболілих питань, які повинна була розглянути сесія. У тому числі - закриття металургійного виробництва "Енергокапітал" в селищі Ханжонкове. Цей завод, за словами місцевих, був побудований без дозвільних документів і збирається розширюватися.

22 квітня міський голова Макіївки Олександр Мальцев публічно пообіцяв на найближчій сесії розірвати договір про оренду земельної ділянки, на якій 1,5 роки тому з'явилося небезпечне виробництво.

- По суті це нелегальний металургійний завод, який не платить податки і приносить десятки мільйонів гривень, від яких відкушує свій шматок влада, - вважає житель селища Ханжонково Дмитро Бузанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевізники відмовляються везти людей до Чернігова через акцію опозиції?

- Нам кажуть, що зараз завод зупинений, але насправді доменна піч працює ночами - там ллють чавун, - розповів місцевий активіст "Фронту Змін" і житель Ханжонкового Сергій Нестеров. - Завод шумить і отруює повітря запахами. До найближчих будинків від нього 250 метрів. 6 квітня, тобто через більш ніж рік після початку його роботи, міська влада провела громадські слухання на тему "запуск в експлуатацію промислового комплексу з утилізації шламових відходів металургійного виробництва" (так вони називають завод). Як можна обговорювати запуск того, що вже давно труїть жителів? Але на слухання прийшли майже тисяча людей, які всі висловилися проти заводу, ледве не побили прихильників, які розгорнули плакати "Ми за робочі місця".

Учасники мітингу щосили лаяли місцевих чиновників.

- Руки у нашого мера дуже довгі, давайте ці руки вкоротимо! - закликав приватний підприємець Сергій Пономаренко.

Чоловік прийшов на милицях. Він розповів, що страждає від діабету і 800 гривень зі своєї інвалідської пенсії віддає на ліки.

Мерія розірвала з ним договір оренди на крихітний павільйон, який годує підприємця і його дочку.

- Наш мер одноосібно розпоряджається міською землею, яка є власністю громади, - виступив інвалід. - Якщо у мене заберуть бізнес - я повішуся! Мою торгову палатку не знесли досі тільки тому, що суджуся. Але суди на боці мера. Макіївка - найбільш корумповане і найбільш пасивне місто країни. І нічого не зміниться, поки ми всі не об'єднаємося.

Серед найактивніших учасниць були мешканки макіївського селища Бурос, які другий рік вимагають повернути ліквідовану в цілях економії школу № 3.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Януковича не треба саджати у в'язницю. Просто дати пожити на нашу пенсію"

- До закриття наша школа була відремонтована силами батьків. Після того як школа перейшла з власності Міністерства освіти в комунальну, школу повністю розорили! - заявила Ганна Назіпова. - Вивезли звідти всі опалювальні батареї і здали на металобрухт. Але ми, батьки колишніх учнів, які бажають взяти її в оренду у нашої влади і знову відновити. Правда, на відновлення вже треба 1,5 млн. гривень. Питається - навіщо нам така влада, яка нічим не допомагає, а тільки грабує?

- У місті нічого не робиться, зате мер їздить на мерседесі за мільйон, має велику зарплату - 9 тисяч гривень, і отримав минулого року ще й матеріальну допомогу в 16 тисяч, - обурюється Галина Баранова, потрясаючи вирізкою з місцевої газети з інформацією про доходи міського голови.

- У селищі Бурос розвалено все. На 6 тисяч осіб одна аварійна школа № 19 і один дитячий садок. У цій школі вчителі водять дітей за руку, щоб ті не бігали по коридорах, а інакше перекриття може завалитися. А в садок треба записуватися на чергу ще до народження дітей ... Ганьба чиновникам! Але ганьба і нам - всім набридло жити в гадючнику, але на мітинги ми не ходимо і не боремося за краще життя. Макіївчани заслуговують на владу, яку лають! - заявила на мітингу Юлія Щеглова.

Після мітингу кілька делегатів віднесли гнівну резолюцію депутатам і з'ясували, що сесія завершилася за 15 хвилин. Без обговорення депутати проголосували за всі пункти. Але питання про закриття шкідливого заводу всупереч даним раніше обіцянкам мер поставити на голосування забув.

Зараз ви читаєте новину «"Жителі Макіївки заслуговують на владу, яку лають" - люди протестували проти шкідливого виробництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути