Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2020 16:00

"Не прилетить чарівник на блакитному вертольоті" – українці записали відео з Уханя

"Не прилетить чарівник на блакитному вертольоті" – українці записали відео з Уханя
Фото: delo.ua

Українці, які зараз перебувають в Ухані, підписали згоду на карантин і отримали від держави гроші на товари першої необхідності.

За ними мав прилетіти літак 11 лютого, проте цього не відбулося, повідомила у Facebook студентка з України Ірина Чуйко, яка навчається в Китаї.

"Евакуація спочатку мала відбутися наприкінці першого тижня лютого, потім у понеділок, 10 лютого. Потім у ніч з 11 на 12 лютого. В Ухані не ходить громадський транспорт і навіть заборонено приватний. Наше посольство домовилося з китайською транспортною компанією, щоб нас (близько 50 осіб, розкиданих у різних частинах міста), забрали автобуси. Отримали всі дозволи на вивезення іноземних громадян. Ми навіть знали номери автобусів і номери телефонів китайських водіїв і супроводжуючих", - додала студентка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зафіксували третю смерть від коронавірусу за межами Китаю

Чуйко також повідомила, що українці, які хотіли евакуюватися, підписали згоду на карантин на Батьківщині. Також їм виплатила держава невелику матеріальну допомогу для купівлі продуктів і речей першої необхідності.

"І ось всі на валізах. В Україні у новинах передають, що людей евакуюють з Ухані та на них чекають вдома. А вранці 11 лютого нам повідомляють, що літак, спеціальний рейс із Києва за нами не прилетить. І ось тут стало гірко. До цього ми в чатах трохи посміювалися над росіянами, яких забрали на військових літаках без туалету з відром за шторкою.. Але за ними хоча б літак прилетів. А за нами - ні. Не прилетить чарівник у блакитному вертольоті", - засмутилася українка.

За словами українців із Уханя, епідемія не відступає. Ухань повернеться до нормального життя не раніше кінця березня. Більшість країн, за словами Чуйко, евакуювали своїх громадян у перший тиждень лютого. Із Ухані вже вивезли громадян Вануату, Папуа-Нової Гвінеї та Бангладешу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Covid-2019: зросла кількість інфікованих на лайнері з українцями

Ще один українець Святослав Гарасюк, який проживає в Ухані, повідомив, що уряд України щодня змінює дату евакуації. Причому держава виправдовується тим, що немає де поселити повернених із Китаю.

Гарасюк додав, що проживає в гуртожитку, який закрили на карантин. Людей випускають лише в супермаркети, у яких і так катастрофічно не вистачає продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість жертв коронавірусу різко зросла, за добу захворіли 15 тис. осіб

У грудні 2019-го в китайському місті Ухань (провінція Хубей) зафіксували спалах пневмонії, викликаної досі невідомим збудником. Незабаром стало відомо, що вірус передається від людини до людини.

11 лютого коронавірусу присвоїли офіційну назву - Covid-2019.

Зараз ви читаєте новину «"Не прилетить чарівник на блакитному вертольоті" – українці записали відео з Уханя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути