Ексклюзиви
пʼятниця, 05 липня 2019 03:30

Наука, а не магія: фотограф робить неймовірні світлини хімічних реакцій
8

Кристал міді сульфату. Чудово демонструє, як форма кристалічної градки проявляється у зовнішній формі кристалу.
Фото: Павло Петрук
Скам'янілий корал. Орієнтовний вік 200-250 млн. років. "Шестикутник" це септа корала, те чим він харчується. Отвір в центрі це сам шлуночок куди потрапляє їжа.
"Стоячі хвилі на воді. Явище помітив випадково, вода була в прямокутному металевому піддоні, який торкався до працюючого насоса. Вібрації передавались піддону, його стінки їх підсилювали і коливались в такт".
Кадмію сульфат, потрапляє з лійки в розчин, реагує з лугом і утворюється нерозчинний кадмію гідроксид білого кольору.
Дим ароматичної палочки. Піднімаючись він візуалізує повітря, ми бачимо, як воно піднімається вище холоднішого повітря, рухається і закручується у вихрі.

Львівський фотограф Павло Петрук за освітою інженер-технолог хімічних технологій. Фотографією займається уже 8 років. Каже, що фотографія для нього - хобі, спосіб урізноманітнювати і демонструвати те, що йому подобається, і ніколи не була основним заробітком.

"Фотографувати хімію почав практично відразу, як отримав фотоапарат. Бачу у ній красу і неповторність. Помітив, що до хімії і до науки загалом ставляться, як до дива, фокусів або підручного матеріалу аніматорів. Таке ставлення є вкрай шкідливим для розвитку науки і для її розуміння пересічною людиною загалом. Коли подають цікавий науковий дослід або явище під виглядом дива або фокусу, та ще й науково не обгрунтовують, в людей не виникає думки це досліджувати чи повторити. З'являється враження, що науковці - це такі собі божевільні, які сидять в своїх підвалах і під спалахи блискавки голосно заходяться злим сміхом, бо винайшли якусь незрозумілу штуку, яка знищить людство", - каже Павло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири вуха та одне око: мережу підкорив незвичайний кіт

Світлинами фотограф демонструє, що "магічні фокуси" це звичайні природні явища, які трохи рідше попадаються на очі. Жодного дива, надприднього чи магічного в них нема. Всі ці явища відтворювані і добре пояснені.

Таке ж неприступне: показали фото міста, побудованого в пам'ять про Трою.

Зараз ви читаєте новину «Наука, а не магія: фотограф робить неймовірні світлини хімічних реакцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути