понеділок, 02 серпня 2021 14:08

Майстер створює унікальну кераміку за зразками косівської ХІХ ст.
5

Художник в кераміці використовує мотиви власних малюнків
Фото: Фото надав Ігор Радиш
Кераміка Ігоря Радиша за мотивами косівської стародавньої
Різноманітні абстракції також серед його кераміки
Для роботи майстер не застосовує традиційну техніку
Кольори застосовує такі, щоб привертали увагу

Художник-кераміст Ігор Радиш із села Рожнів Косівського району Івано-Франківської області створює кераміку із власними малюнками.

Gazeta.ua розповів, що його роботи відрізняються від традиційної технології.

"Переважно всі роблять кераміку зі свинцевою поливою, як косівська. Я таким не користуюся і розпис роблю іншими фарбами. Мій стиль ближчий до косівської старої кераміки. Бо класикою в ній є різновиди ХІХ століття. А більшість тих, хто робить сьогодні, орієнтуються на її радянський період. Я ж наслідую старих майстрів".

Кожен майстер - індивідуальність, яка свого часу показала себе, за словами кераміста. Його роботи - це малюнки й абстракція.

"Я з дитинства любив малювати, захоплювався археологією та історією. У книжці прочитав, що керамічні речі - найкращі друзі археологів. Ми тоді з батьками жили в Київській області й переїхали саме на Прикарпаття, у Косів. Наша далека родичка була балериною ще до війни, мала велику колекцію різного фарфору. Я це побачив і поїхав на практику на фарфоровий завод. Потім там лишився працювати. Їздив на художні ради, щоб затверджувати зразки для виробництва. Майстри привозили свої роботи, ми спілкувалися. І я захопився керамікою, почав її виробляти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим особлива кримськотатарська кераміка

Останнім часом продавати вироби з кераміки важко, каже майстер. На базар він їх не носить, бо там мистецтву не місце. Люди придивляються, але купують рідко.

Херсонська керамістка Тетяна Болгарова родом із Криму, виготовляє козацькі кавові піали. Такий задум ініціював історик Андрій Лопушинський, що завідує сектором "Кам'янська Січ" Національного заповідника "Хортиця". Він знайшов зразки посуду під час археологічних розкопок на території заповідника. Вирішив, що було б добре показувати на екскурсії Хортицею реальні піали.

Зараз ви читаєте новину «Майстер створює унікальну кераміку за зразками косівської ХІХ ст.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути