Ексклюзиви
пʼятниця, 30 квітня 2021 09:00

Яскраві, ніжні та екологічні: майстриня фарбує писанки за стародавніми ескізами
12

Майстриня розписує писанки цілий рік, а перед Великоднем проводить майстер-класи
Фото: Фото надала Ірина Михалевич
Майстриня розписує писанки цілий рік, а перед Великоднем проводить майстер-класи
Майстриня розписує писанки цілий рік, а перед Великоднем проводить майстер-класи
Майстриня розписує писанки цілий рік, а перед Великоднем проводить майстер-класи
Майстриня розписує писанки цілий рік, а перед Великоднем проводить майстер-класи

Писанкарка Ірина Михалевич почала розмальовувати писанки 10 років тому.

Побачила в інтернеті книжку про писанкарство, згодом отримала її у подарунок, розповіла майстриня для Gazeta.ua.

"Думала, ознайомлюся лише, але, читаючи, самій захотілося розписати. Замовила всі інструменти, хімічні барвники й почала роботу. Писанка - один із символів Великодня. Не можна сказати, що їх розписують лише в нас. Але в Україні ця традиція серйозно розвинулась і стала однією з наших візитівок у світі", - каже Ірина Михалевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бетмен і великодні кролики: майстриня створює казкові імбирні пряники

За її словами, згодом почала розписувати яйця натуральними рослинними барвниками.

"Мені стало цікаво, який вигляд могла мати справжня автентична писанка. Тоді в роботах різних писанкарів прочитала рецепти, як робити натуральні барвники. Фарбую весь рік і беру всі рослини, які ростуть певної пори. Зараз свіжою сировиною для фарбування можуть бути березові сережки, вони дають жовтий колір. Грицики, як і цвіт клена, фарбують у салатовий колір. Листя каштана дає відтінки від жовтого до світло-коричневого. Цибулиння також хороший натуральний барвник. Можна купувати готові засушені: красильна марена, ромашка лікарська. Ягоди, які в морозилці зберігають для компотів, пофарбують писанку в темні кольори: фіолетовий, синій".

Ірина Михалевич до рослинних відварів дає особливу протраву - галуни. Це додатковий елемент, щоб барвник закріпився. Вона стверджує, що писанки з натуральних барвників екологічно чисті, їсти їх безпечно. Якщо барвник хімічний, то проступає до білка й доводиться їсти пофарбованим.

"Кольори також залежать від рослин. Наприклад, пізня осінньо-зимова писанка буде фіолетовою або насичено блакитною, тому що тоді фарбую її з ягід. Весняна буде ніжних, але яскравих кольорів: салатових, жовтих, пастельно-коралових. Літня писанка виходить дуже яскравою - насичені зелені кольори, оранжеві, жовті. Первісні народи ототожнювали кольори зі стихіями й речовинами: вогнем, кров'ю, землею й молоком. Їм відповідали червоний, чорний і білий. Ці три кольори ще називають старшими. Їх поєднання найчастіше й бачимо на українських писанках ".

Майстриня багато писанок розмальовує за ескізами з ХІХ століття. На них зображений орнамент, притаманний центральній Україні.

"Це великі рослини, різні квіти. Є також геометричні символи, схожі на клинчики, великі ружі, золотаво-зелені трикутники із завитками. Ця писанка називається "Ластівчині хвостики".

Для того, щоб розмалювати одну писанку, Ірині Михалевич потрібно дві - три години.

Канадський королівський монетний двір презентував золоту монету у формі писанки. Монета викарбувана з чистого золота. Усього їх виготовлено 250 шт. На реверсі зображена писанка канадського художника Дейва Мельничука. На аверсі – королева Єлизавета ІІ.

Зараз ви читаєте новину «Яскраві, ніжні та екологічні: майстриня фарбує писанки за стародавніми ескізами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути