Ексклюзиви
пʼятниця, 29 листопада 2019 16:04

З'явився текст резолюції ООН по Криму

З'явився текст резолюції ООН по Криму
ООН готує текст резолюції. Фото: 24tv.ua

Опублікували проект резолюції Генасамблеї ООН "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також районів Чорного та Азовського морів" від 21 листопада 2019 року.

Голосуватимуть за нього в середині грудня 2019 року, текст розміщений на сайті ООН.

У тексті виразили серйозну стурбованість мілітаризацією окупованого Криму, поставками новітньої російської зброї на півострів в тому числі тієї, що здатна нести ядерний заряд.

Також автори висловили глибоку стурбованість призовом кримчан до лав російської армії

В тексті резолюції висловлюється "крайня стурбованість небезпечним наростанням напруженості і невиправданим застосуванням сили Російською Федерацією проти України, в тому числі застосуванням сили проти трьох кораблів Військово-морських сил України, а саме бронекатерів "Бердянськ" і "Нікополь" і буксира "Яни капу", 25 листопада 2018 року в Чорному морі, в ході якого були серйозно поранені кілька членів їх екіпажів і був навмисне перекритий прохід через Керченську протоку".

Автори резолюції закликають РФ до подальшого діалогу про звільнення РФ полонених українських громадян.

Також РФ закликають "утримуватися від дій, що перешкоджають законному здійсненню навігаційних прав і свобод в Чорному і Азовському морях і Керченській протоці, в тому числі, серед іншого, від того, щоб закривати морські райони під приводом проведення військових навчань, відповідно до застосовуваних міжнародним правом, включаючи положення Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року".

У проекті резолюції засуджується будівництво Керченського мосту та зростаючу присутність російських окупаційних військ у Чорному та Азовському морях.

Автори резолюції засуджують російських чиновників, що їздять до Криму.

Закликають всі держави-члени ООН, а також міжнародні організації та спеціалізовані установи утримуватися від будь-яких поїздок до Криму, не погоджених з Україною.

Також висловлюється наполегливий заклик до РФ як окупованій державі "вивести свої збройні сили з Криму і негайно припинити тимчасову окупацію української території".

Проект поданий наступними державами: Австралія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Грузія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Республіка Молдова, Румунія, Північна Македонія, Словенія, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чорногорія, Чехія, Швеція та Естонія.

Україна зенітно-ракетними комплексами Бук-М1 почне збивати російські безпілотники, які летять з окупованого Криму.

Безпілотники квадрокоптерного поля бою збиватимуть зі стрілецької зброї, заявив речник командування повітряних сил України Юрій Ігнат

Зараз ви читаєте новину «З'явився текст резолюції ООН по Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути