Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2017 16:45

Зробили інвалідом і викрали батька — за що в Криму засудили Олександра Костенка

Зробили інвалідом і викрали батька — за що в Криму засудили Олександра Костенка
Олександр Костенко Фото: investigator.org.ua

Учасник Революції Гідності Олександр Костенко був засуджений у Криму після окупації півострова. Зараз він відбуває термін в колонії №5 Кіровської області Росії. У травні 2015 року суд засудив його до 3,5 років позбавлення волі - нібито за побиття беркутівця. Справу Костенка вела екс-прокурор Криму Наталія Поклонська.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Заступник координатора організації "Крим. SOS" Євгенія Андрєюк стверджує, що рішення суду було несправедливим.

За її словами, Костенка переслідували незаконно, оскільки суд покарав його за події на Майдані, що відбулися ще до окупації Росією півострова.

"З погляду міжнародного права це абсолютно неправове рішення, тому він - однозначно політв'язень. Наталія Поклонска особливо упереджено ставилася до Євромайдану, а ще треба було підтвердити один з пропагандистських міфів, що в Києві нібито стався збройний переворот і що ці події - однозначно погані", - каже Андрєюк.

2015-го з'явився цілий "список Поклонської", тобто перелік майже з 50 кримчан, які мали відношення до організації Євромайдану в Криму. Олександр Костенко теж був у цьому списку.

Кримчанин Григорій Ларіонов, раніше звільнений з російської колонії, згадує, що був свідком, коли Олександра били співробітники колонії.

"Проти нього налаштовували все місцеве кримінальне товариство. У результаті, під час тортур співробітники ФСБ зламали йому руку, яка потім неправильно зрослася через спроби приховати інцидент. Так що Олександр фактично став інвалідом на одну руку", - розповідає Григорій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти затримали кримськотатарського активіста

Євгенія Андрєюк зазначає, що під загрозою опинилась і сім'я Олександра Костенко. Його батька викрали, а проти брата відкрили адміністративну справу. Проте, Україна зараз нічим зарадити не може.

"На жаль, український законопроект про політв'язнів ще знаходиться на стадії підготовчої роботи, процес затягується. Без такого закону неможливо говорити про системну допомогу сім'ям політв'язнів", - з сумом констатує правозахисниця.

Після публікації в соцмережі тексту "Крим – це Україна" активіста з Севастополя Ігоря Мовенка можуть позбавити волі. ФСБ звинуватило його у "публічних закликах до екстремістської діяльності".

Зараз ви читаєте новину «Зробили інвалідом і викрали батька — за що в Криму засудили Олександра Костенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути