Ексклюзиви
четвер, 14 грудня 2017 18:30

"З братом спілкувався в серпні 2016" - родичі кримських політв'язнів просять про допомогу

"З братом спілкувався в серпні 2016" - родичі кримських політв'язнів просять про допомогу
Досі не вирішене питання соцзахисту для родичів політв'язнів. Фото: Кризовий центр

Громадське об'єднання родичів політичних в'язнів Кремля 13 грудня звернулось з вимогою роз'яснень, чи включені їхні рідні в списки "обміну полоненими" з представниками окупованих територій.

"У інформаційному просторі йдеться про те, що Україна домовилась про звільнення і обмін заручниками, в цю категорію включаються всі затримані. Варто зазначити, що є дві категорії: перша — це заручники ОРДЛО, наші солдати та українці, яких затримали на східних окупованих територіях. Друга - політв'язні, наші родичі. Вони були затримані в Криму, на території Росії та Білорусі", - розповів Ігор Котелянець, брат 39-річного політв'язня Євгена Панова і голова об'єднання "Родичів українських політв'язнів".

Євгена Панова затримали в Криму, у серпні 2016 року, за звинуваченнями у, начебто, "диверсіях".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політвязня Панова залишили під вартою

"Від держави йде інформація про обмін, але про наших рідних ми не знаємо нічого. Лише знаємо, що політв'язні, як категорія, не включені в Мінський процес, не включені в теперішні обговорення і верифікацію списків. Ніхто в державі не може дати чітку відповідь, що з нашими родичами і чи робиться щось", - зауважив Котелянець.

За його словами, найбільше допомагає уповноважена з прав людини Валерія Лутковська. Вона звертається до своєї колеги Тетяни Москалькової з Росії, і просить прояснити інформацію, коли надходять скарги.

Брата повернули в Сімферопольське СІЗО. Він там перебуває уже півтора року. Арешт подовжується постійно

"З нами працює міністерство закордонних справ. Це українські консули в РФ, які наскільки можуть - контролюють ситуацію. Домагаються зустрічей в тюрмах, намагаються впливати. Український консул в Москві Геннадій Брескаленко допомагає моєму брату Євгену Панову. Його на кілька місяців ФСБ перевозило у Лефортово, в Москву. Там Брескаленко з ним налагодив контакт, допомагав. Після цього брата повернули в сімферопольське СІЗО. Він досі там перебуває, уже півтора року. Арешт подовжується постійно", - розповів Котелянець.

За його словами, з братом він спілкувався в серпні 2016 року.

- Спілкування проходить через наших адвокатів, які приїжджають з Москви до Сімферополя. Інколи фотографують його лист для нас, якщо він пише. Іноді пише для родини, інколи для всіх українців, які його підтримують, і він про цю підтримку знає. Ми ці листи публікуємо. У нього настрій зараз набагато кращий, він набагато впевненіший, - зауважив він.

Чи відшкодовує держава матеріальні збитки родичам "політв'язнів Кремля"?

- Досі не вирішене питання соцзахисту для родичів політв'язнів. Зсуви почалися в цьому році. Запропонований законопроект, який передбачав певний захист для родин, але він так і не винесений на голосування. Наразі, результату нема. Ми отримуємо відповіді: чекайте, ще не узгодили, профільні комітети не переглянули. Нам обіцяли, що буде прийнято у 2018 році, але цього не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родичі "політв'язнів Кремля" вимагають особистої зустрічі з Порошенком

Усі розуміють, що оплата адвокатів, які переважно є російськими - це величезні гроші. Якби не було в Україні різних громадських організацій, які допомагають шукати ресурси в закордонних фондах, допомагають оплачувати, то ми були у жахливій ситуації. Справа в тому, що ці фонди не гумові і ресурси в них обмежені. І вони можуть допомагати, поки справа не дуже затягнулася. Найбільша стаття витрат - це адвокати і передачі. Інколи вартість передачі може сягати до 10-15 тисяч рублів (4-6 тисяч грн), в залежності від того, що туди покласти для полоненого, - додав Котелянець Gazeta.ua.

Звільнені з російського полону заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров подаватимуть позови до адміністрації президента Росії Володимира Путіна з вимогою розсекретити акти про своє звільнення з ув'язнення в Криму. Раніше їх звільнили з полону таємним указом президента РФ та відправили до Туреччини.

Зараз ви читаєте новину «"З братом спілкувався в серпні 2016" - родичі кримських політв'язнів просять про допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути