четвер, 24 листопада 2016 16:45

Військовий експерт пояснив, звідки взялися диверсанти в Криму

У Криму ФСБ затримала двох жителів Криму - Олексія Стогнія і Гліба Шаблія. Кілька російських ЗМІ вже показали відео їх допиту, на якому затримані зізнаються, що є кадровими офіцерами розвідки України і готували диверсії на території Криму. Українські військові експерти впевнені: затримані не могли бути кадровими співробітниками будь-яких українських спецслужб.

"Російські пропагандисти наполягають, що всі затримані були чинними офіцерами української військової розвідки у званні не нижче полковника, і демонструють на відеокамеру документи, що підтверджують цей факт, разом з горезвісної візиткою Яроша. Це дуже сумнівно, особливо через три роки після початку російської військової агресії. Те, що весь цей час ці люди зберігають вдома документи, що викривають їх зв'язки з розвідкою, - це повна нісенітниця. Я міг би ще уявити, що один із них міг зберегти подібний документ, однак неможливо, щоб усі їх зберігали. Що ж стосується візитки Яроша - це майже анекдот. Ця візитка давно стала пропагандистським мемом, використовуваним ще 2014 року для залякування кримчан легендами про "страшних фашистів із "Правого сектора", - розповів "Крим. Реалії" екс-заступник міністра оборони України Леонід Поляков.

Метою подібних провокацій може бути дискредитація України та її спецслужб в очах міжнародних партнерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін порівняв затримання кримських дезертирів з відключенням світла на Новий рік

"Показово, що Україну звинувачують не тільки в шпигунстві, а й у тероризмі, намагаючись створити їй образ держави-терориста, і тим самим виторгувати собі переваги при наступних переговорах із Заходом. При цьому конкретних диверсій у Криму ще ніхто не робив - на відміну від росіян, які з початку агресії підривали трубопроводи, поїзди і здійснювали інші теракти на території України", - нагадує військовий аналітик.

Другою причиною активізації ФСБ може стати бажання російської влади посилити репресії в Криму.

"Часті арешти і звинувачення в "тероризмі", провокації, а також інші прояви "гри м'язами" проти українців і кримських татар саме в Криму свідчать про те, що кремлівський режим перетворив окупований півострів на випробувальний полігон максимального закручування гайок, залякування і переслідування інакомислячих. У Криму встановлюється режим якщо не сталінський, то такий, що поступово до нього наближається", - робить висновок Леонід Поляков.

З військовим погоджується заступник директора київського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

"Щодо так званих "кримських диверсантів" Росія діє в стилі СРСР, імітуючи гру із Заходом в роки холодної війни. Показуючи по ТБ нових і нових "українських диверсантів" у Криму, Кремль демонструє, що "ворог не спить", і всі росіяни, а особливо населення окупованого Криму, постійно перебувають під загрозою терористичних атак з боку "українських нацистів". Так Москва виконує завдання підняти самооцінку російських громадян: "Дивіться, скільки "шпигунів-диверсантів-терористів" хочуть нам нашкодити. Це означає, що ми велика країна. Може бути, навіть більш велика, ніж Радянський Союз", - міркує аналітик.

Сьогодні речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко заперечив інформацію про затримання в Криму українського диверсанта.

Зараз ви читаєте новину «Військовий експерт пояснив, звідки взялися диверсанти в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути