середа, 07 квітня 2021 15:51

В уряді визначились, що робити із кримськотатарською мовою

В уряді визначились, що робити із кримськотатарською мовою
Концепція містить стратегію розвитку кримськотатарської мови на 10 років вперед. Фото: lib.imzo.gov.ua

Кабінет міністрів ухвалив проєкт розпорядження "Про схвалення Концепції розвитку кримськотатарської мови".

Віцепрем'єр Олексій Резніков заявив, що концепція – це фундамент роботи на 10 років вперед, повідомляє "Українська правда".

Концепція закріплює ідею розвитку кримськотатарської мови на основі латинської графіки. Вона має забезпечити безпеку кримськотатарської мови за допомогою законодавчого, інституційного, організаційного, фінансового, інформаційного та іншого забезпечення її функціонування як мови одного з корінних народів України.

Проєкт спрямований на розширення сфер застосування кримськотатарської мови, заохочення до її вивчення громадян України, популяризацію серед молоді. Ця мова перебуває під серйозною загрозою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мову переведуть на латиницю, щоб позбутися впливу Росії

Уряд передбачає, що це не лише допоможе зберегти кримськотатарську мову, яка є чинником самоідентичності кримських татар, але й забезпечить додаткові передумови для деокупації Криму.

Президент Володимир Зеленський доручив уряду за 6 місяців розробити та затвердити стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

Стратегія передбачає перехід кримськотатарської на латиницю. Це питання раніше порушував Меджліс кримськотатарського народу. Після окупації Криму лідер кримських татар Мустафа Джемілєв звернувся до тодішнього міністра культури В'ячеслава Кириленка з проханням підготувати рішення, необхідне для переведення мови на латиницю. Його тоді не ухвалили.

Зараз ви читаєте новину «В уряді визначились, що робити із кримськотатарською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути