понеділок, 01 травня 2017 09:34

В Криму залишилося 28 класів, де навчають українською

В Криму залишилося 28 класів, де навчають українською
В Криму залишилося 28 класів, де навчають українською Фото: glavcom

За три роки у незаконно анексованому Росією Криму чисельність учнів, які навчаються українською мовою, зменшилася у 36 разів.

Лише 3,2% українців мають можливість навчатися рідною мовою - це одна школа або 28 класів.

До Міжнародного суду ООН передали звіт щодо фактів дискримінації українців у доступі до освіти українською мовою на території анексованого Росією Криму.

У 2013 році в Автономній Республіці Крим 13 589 осіб здобували освіту українською мовою, тоді як у 2016 році число таких учнів зменшилося до 371.

В 2013 році 7 шкіл Криму здійснювали повний цикл навчання українською мовою, 15 шкіл — кримськотатарською мовою, окрім того, діяло кілька шкіл із навчанням обома мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОН розповіли, скільки випускників з окупованих територій складатимуть ЗНО

Згідно із даними Міністерства статистики РФ 2014 року українці складали 15,08% населення Криму або 344515 осіб й були другою за чисельністю національністю після росіян. За результатами проведеного Росією перепису населення, 18706 дітей шкільного віку ідентифікують себе як українці і 29140 — як кримські татари.

Про це повідомляє glavcom.

Відомості про українців у Криму, отримані внаслідок організованого Росією перепису 2014 року, не є об'єктивними, а показник чисельності українців на півострові значно занижений, повідомляють у звіті ООН.

19 квітня Міжнародний суд ООН оприлюднив наказ і попередні тимчасові заходи, серед яких міститься одностайно схвалена суддями вимога до Російської Федерації забезпечити доступність освіти українською мовою в АР Крим.

Зараз ви читаєте новину «В Криму залишилося 28 класів, де навчають українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути