Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2018 16:15

У Польщі зробили несподівану пропозицію для Олега Сенцова

У Польщі зробили несподівану пропозицію для Олега Сенцова
Олега Сенцова можуть нагородити Нобелівською премією. Фото: svoboda.org

Екс-президент Польщі та Нобелівський лауреат Лех Валенса запропонував висунути політв'язня Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

Колишній посадовець відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії виступити із заявою на захист Сенцова. Про це в Facebook повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"Пан Лех Валенса - Лауреат Нобелівської Премії Миру, Президент Польщі (1990-1995) та засновник легендарної польської "Солідарності" - відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії виступити з заявою на захист Олега Сенцова, що незаконно утримується у російській в'язниці та голодує вже 107 днів, і номінувати його на Нобелівську премію миру!" - написав Нищук.

Український міністр переконаний, що це допоможе врятувати життя українському митцю.

"Я ще раз дуже дякую нашим польським друзям за таке рішення! Олег, як ніхто інший, достойний такої відзнаки", - додав Нищук.

Крім того, на сайті Польської кіноакадемії опубліковано лист Валенси.

"Сенцов підтримав Євромайдан на захист України як частини демократичної Європи. Він мирно протестував проти анексії свого рідного Криму, а потім був заарештований російськими спецслужбами. Його засудили до 20 років ув'язнення за підсумками несправедливого судового розгляду, незважаючи на те, що головний свідок звинувачення відкликав свідчення як дані під примусом", - зазначив Валенса.

Також Валенса пояснив рішення, чому Сенцова варто висунути для такої нагороди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенцов голодує 107-й день: у РФ відповіли про його помилування

"Я глибоко переконаний, що Сенцов втілює всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, у мирні методи, відмова від ненависті, робота на зміцнення солідарності між народами і кінцева жертва на благо інших - все це дуже похвальні якості, гідні найвищого визнання вільного світу. З цих причин я звертаюся до всіх людей доброї волі, щоб допомогти звільнити Олега Сенцова. І я пропоную номінувати Сенцова на Нобелівську премію миру", - додав Валенса.

Український режисер Олег Сенцов у незаконному російському ув'язненні 14 травня оголосив голодування. Він вимагає звільнити усіх українських політв'язнів із застінок РФ.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі зробили несподівану пропозицію для Олега Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути