пʼятниця, 23 березня 2018 18:39

У людей тотальне розчарування - кримський активіст

У людей тотальне розчарування - кримський активіст
Більшість українців переконані, що кримчани підтримали анексію півострова. Але чверть із них досі вважають себе патріотами України й усіляко протестують проти дій окупантів. Фото: 112 Україна

Кримчани, які залишилися жити на анексованому півострові, за 4 роки окупації розчарувалися у всьому.

Люди скаржаться на безробіття, відсутність медичної допомоги, бояться репресій, каже Gazeta.ua 43-річний Андрій Іванець, історик, координатор ГО "Таврійська гуманітарна платформа".

"Тотальне розчарування. Вони живуть у міфах кремлівської пропаганди. Прищеплюють їм негатив до України та західного світу. Із Криму створили нову версію Радянського Союзу. Якщо генсеки розповідали про підступних буржуїв, які заважають побудувати комунізм, то кримчан годують байками про злобних хунту й бандер, які не дають Криму процвітати. Обіцяють, що після побудови Керченського мосту будуть жити, як у казці. Мені цікаво, які нові кліше каток російської пропаганди буде вбивати у мозок кримчан після того, як міст добудують. Поява мосту небагато змінить в житті кримчан. Тим паче, що будують його у ризикованому місці й витратили більше коштів, ніж планували. Мають понести за міст фінансову та юридичну відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відома умова, за якої Україна поверне собі Крим

Багато українців на материку впевнені, що всі кримчани підтримали дії окупантів. Думають, що вони навіть самостійно провели референдум у березні. І це дуже небезпечно. Бо так званий референдум - це російська спецоперація в умовах, коли у своїх діях був обмежений і паралізований центральний державний апарат України.

Серед кримчан різні настрої. 25 відсотків хотіли приєднатися до Росії. Але була така ж частина кримчан, які жорстко орієнтувалися на Україну. 50 відсотків - це проміжна група. Лояльно ставилися як до України, так і до Росії. Опитування на початку грудня 2013 року показало, що більшість кримчан вважають себе патріотами України", - розповів Іванець.

Експерт додав, що путінський режим репресує кримських татар в анексованому Криму, тому що боїться їх. За час депортації вони навчилися самоорганізації.

Зараз ви читаєте новину «У людей тотальне розчарування - кримський активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути