четвер, 18 жовтня 2018 12:49

Теракт у Керчі: останні подробиці про подію та нападника
5

У політехнічному коледжі окупованої Керчі 17 жовтня вчинили теракт. Внаслідок стрілянини та вибухів загинули 21 людина, ще 50 травмовані.

Автор: Крим.Реалії
  Поблизу коледжу окупованої Керчі вшановують пам'ять загиблих людей під час теракту.
Поблизу коледжу окупованої Керчі вшановують пам'ять загиблих людей під час теракту.

"Останній катафалк привіз до моргу тіла не 3, а 4 осіб. Знайшли ще одного. Серед загиблих 15 студентів і 5 працівників закладу. На момент трагедії 6 студентам не виповнилося 18 років, - каже окупаційний заступник голови "міської адміністрації" Ділявер Мельгазієв.

Вибух у коледжі прогримів о 12:17. У тілах і внутрішніх органах постраждалих лікарі знаходять численні металеві уламки, якими був начинений саморобний вибуховий пристрій.

Спочатку окупанти повідомляли, що у коледжі стався вибух газу. Але "Кримгазсєті" повідомив, що коледж не був підключений до мережі. До коледжу стягували бронетехніку та військових.

"Коли почули вибух, почалася паніка, - розповів очевидець теракту. - Кілька людей сховалися в кабінеті. Куратор побігла закривати двері, та її вбили. Решта почали вибиратися через вікна".

Підозрюваним є студент 4 курсу коледжу 18-річний Владислав Росляков

8 вересня він отримав дозвіл на рушницю 12 калібру, а кілька днів тому придбав до неї 150 патронів.

Хлопець наклав на себе руки у бібліотеці навчального закладу. Тіло підозрюваного з вогнепальними пораненнями знайшли на 2 поверсі коледжу. У його сумці знайшли ще один вибуховий пристрій. Передсмертної записки не лишив.

Матір стрілка працює санітаркою в онкодиспансері Керчі. Туди також направляли поранених. Вона не знала, що це скоїв її син. Правоохоронці забрали її на проведення слідчих дій. Родину Рослякова характеризують як "неблагополучну". Батьки були розлучені. Батько інвалід. Хлопець жив із матір'ю.

"Студент нічим не виділявся, був тихонею, вчився на трійки, отримував стипендію, був ввічливим і не відрізнявся агресивною поведінкою", - розповіли викладачі.

Хлопці, які спілкувалися з Росляковым, згадують, що він ненавидів технікум через "злих преподів", натякав, що "помститься їм". Одногрупники "керченського стрільця" відзначають, що він був замкнутим, майже ні з ким не спілкувався та видалився із соцмереж. Цікавився маніяками.

Поблизу коледжу окупованої Керчі вшановують пам'ять загиблих людей під час теракту.
Фото: Крим.Реалії
Поблизу коледжу окупованої Керчі вшановують пам'ять загиблих людей під час теракту.
Поблизу коледжу окупованої Керчі вшановують пам'ять загиблих людей під час теракту.
Поблизу коледжу окупованої Керчі вшановують пам'ять загиблих людей під час теракту.
Поблизу коледжу окупованої Керчі вшановують пам'ять загиблих людей під час теракту.

"З ним було важко спілкуватися, він мало що розповідав, - каже батько Владислава Рослякова. - Не мав друзів. Раніше був один приятель, але вони перестали спілкуватися. Цікавився комп'ютерними іграми та зброєю".

Сусіди юнака характеризують як жорстоку людину

"Він маленьким був дуже жорстокий, - каже сусідка. - Ловив котів, душив їх мотузками. Ми його весь час ганяли".

Знайомі Рослякова вважають, що він міг вчинити теракт через нерозділене кохання. Упродовж 5 місяців зустрічався з дівчиною, однак вона його залишила. Хлопець міг шукати в коледжі колишню кохану, щоб помститися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинули 18 людей: нападник застрелився після теракту в Керчі

Під час теракту загинули дочка з мамою

2 викладачки керченського політеху - 26-річна Анастасія та 57-річна Світлана Бакланови. Світлана Юріївна була завучем і 26 років викладала в коледжі математику. Її донька вчила дітей суспільствознавству. З ними працював і тато - підсобним робітником. Того дня він був у підсобці і вижив.

"По одному мільйону (427 тис грн) отримають сім'ї загиблих, п'ятсот тисяч (213 тис грн) - постраждалим, без різниці від тяжкості поранень, всім однаково. Витрати на похорон все за рахунок республіки", - розповів окупаційний глава Криму Сергій Аксьонов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість загиблих у стрілянині в Керчі зросла до 20 (список)

Прокуратура Автономної республіки Крим порушила кримінальне провадження за статтею теракт

"Окупаційний режим може використати цю страшну історію, яку, вірогідно, сам і спровокував, для розгортання справжнього терору на півострові, - каже перша віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко. - КГБісти - мастаки провокацій і вибухів. Згадаймо вибухи і теракти в Москві, Чечні, Беслані та інших містах і регіонах РФ, організовані самою російською владою для залякування людей і терору. Серце болить від того, на що перетворюється колись туристичний Крим. Отруєння дітей в Армянську, вибухи в Керчі. Горе, безвідповідальність, безгосподарність, біда, руйнування, смерть".

Російська сторона спочатку порушила справу як терористичний акт, але потім його перекваліфікувала на "вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом".

У Криму від четверга оголошена 3-денна жалоба.

В освітньому закладі Керчі стався теракт. Спочатку почалася стрілянина з автоматів, потім сталася серія вибухів

Зараз ви читаєте новину «Теракт у Керчі: останні подробиці про подію та нападника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути