Ексклюзиви
субота, 23 лютого 2019 12:17

Святкували зняття блокади Ленінграда, а самі влаштовують блокаду сусідам - американський офіцер

Святкували зняття блокади Ленінграда, а  самі влаштовують блокаду сусідам - американський офіцер
Якщо нічого не робити, Росія спочатку захопить Азовське море, а потім перейде до Чорного Фото: apostrophe.ua

Захоплення українських моряків як заручників доводить повну шизофренію Кремля.

Росії необхідно дати жорстку відсіч за дії в Керченській протоці, оскільки якщо росіян не зупинити, далі вони захочуть перекрити Україні доступ до Чорного моря, розповів в інтерв'ю "Апострофу" капітан 1-го рангу ВМС США у відставці, екс-представник НАТО в Росії Гаррі Табах.

Якщо нічого не робити, Росія спочатку захопить Азовське море, а потім перейде до Чорного. Табах порівнює ситуацію із наступним ходом у шахах: якщо ви не зіб'єте цього короля або королеву, чи не поставите їм шах і мат, то вони вам поставлять його.

"Я не можу сказати, що український уряд нічого не робив, це такі терези: ви можете діяти і спровокувати їх, а якщо не діяти, то теж спровокуєте. Тобто, виходить, що зробите - погано, не зробите - погано. Звичайно, це залежить від керівництва країни, і коли воно більш рішуче, то приймає більше рішень і більшій кількості загроз запобігає. Але і багато помилок робить. Якщо дасте диктаторам волю, то вони не зупиняться, це наркотик, вони хворі цим і будуть продовжувати. Досі уряд України робив правильні кроки: вони не провокували Росію і водночас озброювалися і перебудовували армію. На сьогодні українська армія нічого спільного не має з армією 2014 року - зовсім інша бойова одиниця, яка тепер може дати реальну відсіч, вона озброєна", говорить екс-представник НАТО в Росії.

Україна залучила французкі катери, які ходять періодично через протоку. Але цього недостатньо.

"Українці повинні продовжувати ходити через протоку. Я б порадив на ці військові катери, які будуть ходити через Керченську протоку, посадити незалежних оглядачів, журналістів, мене. Подивимося, чи будуть росіяни таранити катер, на якому перебуваю я? Може, будуть, може, ні, але якщо вони будуть таранити катер зі мною на борту, то це буде вже зовсім інша картина, буде зовсім інший скандал. Українські моряки і капітан цієї команди, яких взяли в заручники росіяни, вели себе дуже професійно, молодці, що не вступили у бій, тому що потім би Росія сказала, що вони почали по них стріляти. Правильно зробили, що намагалися піти від цього. Думаю, що це увійде в підручники всіх військово-морських училищ, як не треба робити з російською стороною", - сказав Гаррі Табах.

Про шкоду, завдану РФ українському регіону, Гаррі Табах говорить, що вона значно менша, аніж та, яку росіяни завдали самі собі.

"На них уже дивляться як на дикунів, які діють, як свавільні кегебісти. У всіх є якісь принципи, за якими потрібно діяти, але тільки не у них. Коли я ще служив у Росії, то тоді були поняття, такі собі неписані договори: сім'ю не чіпати, дітей не чіпати тощо. А зараз - це свавілля, і те, що вони творили в Керченській протоці, навіть взявши українських моряків в заручники - це повне беззаконня! Якщо росіяни захопили українських моряків як військових, то їх повинен судити суд, а для цього потрібно довести вчинення військового злочину, а його там не було зі сторони українських моряків. Значить, вони просто військовополонені, і їх повинні утримувати в їхній формі, при них повинен бути завжди командир. Навіть є закон "Про військовополонених". Судити в РФ їх зібралися цивільним судом. Так вони цивільні чи військові? Якщо цивільні, то ви обстріляли цивільне судно. Тому тут незрозуміло, з ким і про що домовлятися. Схоже на те, що йде шизофренія якась".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми практично залишилися одні вірні присязі": екс-командувач ВМС України про події 2014 року в Криму

Про подальші дії України Гаррі Табах сказав:

"Україна ніякими можливостями не може безпосередньо воювати з Росією. Україні потрібні союзники, коаліція, скажімо так. Мінування протоки не думаю, що допоможе знайти союзників, і це дуже небезпечно. Тому, чим більше помилок Росія буде допускати таких, як в Керченській протоці, тим більше буде коаліції і згуртованості всього світового співтовариства навколо України. Адже це гібридна війна, а не відкрита, тому я вважаю, що українці просто повинні використовувати своє право ходити через Керченську протоку. Нещодавно Росія святкувала річницю зняття блокади Ленінграда, але при цьому вважають нормальним влаштувати блокаду сусідній країні".

Росія почала військові навчання в Азовському морі, біля Керченської протоки з 18 лютого.

З цієї нагоди район Темрюківської затоки перекрили до 20-го лютого, повідомляє Український мілітарний портал.

"Відповідно до морського припису NAVAREA III 0184/2019 Росія закрила район в Азовському морі поблизу Керченської протоки для проведення стрільб впродовж 18-20 лютого 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Святкували зняття блокади Ленінграда, а самі влаштовують блокаду сусідам - американський офіцер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути