субота, 23 лютого 2019 10:20

"Ми практично залишилися одні вірні присязі": екс-командувач ВМС України про події 2014 року в Криму

"Ми практично залишилися одні вірні присязі": екс-командувач ВМС України про події 2014 року в Криму
Екс-командувач Військово-морських сил України розповів, скільки кораблів ВМСУ вдалося повернути Фото: Радіо Свобода

У п'яті роковини початку анексії Криму Російською Федерацією український воєначальник, екс-командувач військово-морських сил України Сергій Гайдук згадує, як російські війська у 2014 році окупували Севастополь, чому багато українських військових моряків вистояли й не перейшли на бік Росії і яка доля захоплених Росією військових кораблів.

Ці та інші теми ведучий Олександр Янковський обговорює з українським воєначальником в студії Радіо Крим.Реалії.

"20 лютого 2014 року 810-а бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії була переведена в стан терористичної готовності "б" ‒ це означає готовність до можливої загрози проведення терактів, не прив'язаних ані до часу, ані до місця. Термін дії був один місяць. Це був перший дзвінок. 20 лютого почалися активні дії Чорноморського флоту на тлі активних закликів цивільного населення взяти під охорону оборону Севастополя і частину території Криму ‒ Феодосію, Сімферополь. Того ж дня почалися пересування десантно-штурмових підрозділів 810-ї бригади. Була посилена охорона й оборона військових баз і складів, клінічного госпіталю, запасного командного пункту Чорноморського флоту і ретрансляційного пункту на горі Ай-Петрі. Це були певні дзвіночки, що критична військова інфраструктура взята під контроль", – розповів екс-командувач військово-морських сил України, віце-адмірал Сергій Гайдук.

3 березня екс-командувач Березовський, котрий присягнув "військово-морським силам Криму", приїхав до штабу ВМСУ, де Сергій Гайдук виконував обов'язків командувача. Сказав морякам:"Питання щодо флоту Автономної Республіки Крим: військово-морські сили залишаються в тому ж складі, з такою ж назвою, з підвищеним забезпеченням, гарантованою зарплатою на рівні Чорноморського флоту Російської Федерації. Це ви маєте відчути прямо цього тижня ‒ ті, хто виявить бажання".

"У цей день мене вперше спробували заарештувати, невдало. Проте психологічний і фізичний тиск чинився. Особовий склад органу управління і штабу ВМСУ, на який дивляться всі нижчі штаби, був деморалізований після складання нової присяги Березовським. Фактично військової ради у мене не залишалося, було тільки три людини ‒ ми ухвалили рішення зібрати особовий склад, щоб чітко зрозуміти, за ким стоїть командування ВМСУ, і дати зрозуміти тим, хто зневірився, відчути силу, що є колектив, який підтримає. Це було головне завдання, а не те, щоб послухати Березовського і його схвальні висловлювання, написані під диктовку. За Березовським ніхто не пішов. Після цього я дав вказівку його, Сергія Аксьонова та інших на територію військових частин не допускати, переговори з ними не вести. Комунікація із органами снутрішніх справ Криму у нас була, але після 27–28 лютого, після захоплення влади й указу, що Аксьонов оголошує себе головнокомандувачем, ми практично залишилися одні вірні присязі", – згадує Гайдук/

Екс-командувач Військово-морських сил України розповів, скільки кораблів ВМСУ вдалося повернути. Говорить, що процес повернення був складний. Тривав до 16 червня 2014 року, тому що почалися події на Сході України, і був припинений російською стороною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агресія Росії в Азовському морі: Україна посилює сухопутні війська

"Ми переміщали й кораблі, і судна забезпечення, і авіаційну техніку, і сухопутну. На той момент перемістили 4 бойові кораблі, 35 суден забезпечення, більш ніж 80 літальних апаратів ‒ їх довелося везти в розібраному вигляді. І багато різної сухопутної техніки. Залишилося там 11 кораблів, 6 суден і катерів забезпечення. Я на 100% упевнений, що вони розграбовані або переведені в непридатний стан. Навіщо? У мене пояснення немає. Це системне варварство, яке я бачив не тільки в Україні, але й у Грузії".

Україні варто посилити присутність НАТО в Чорному морі. Про це президент Петро Порошенко сказав в інтерв'ю американському телеканалу FoxNews.

"Після незаконної анексії Криму повністю зруйнований баланс сил в Чорному морі. Путін використовує півострів для розміщення ракет, значно збільшена чисельність військово-морських сил Російської Федерації. Це створює надзвичайно небезпечну ситуацію і дестабілізує регіон", - сказав Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «"Ми практично залишилися одні вірні присязі": екс-командувач ВМС України про події 2014 року в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути