середа, 06 вересня 2017 07:50

США можуть розблокувати Керченську протоку

США можуть розблокувати Керченську протоку
Москва закрила Керченську протоку для всіх суден, окрім російських. Фото: Знай

США можуть розблокувати Керченську протоку, де зараз Росія будує міст. Для цього Білий дім може застосувати військові кораблі.

Таке припущення озвучили експерти американської консалтингової організації Atlantic Council, пише портал "Знай".

Існує вже й привід для відправки американських кораблів в Азовське море.

Через будівництво моста від Чорного моря відрізаними виявляться два головні українські порти – Маріуполь і Бердянськ. Через них проходить експорт сталі. Експерти кажуть, що будівництво Керченського моста б'є по репутації США, а також "демонструє і презирство до глави Білого дому Дональда Трампа".

Аналітик Стівен Бланк сказав, що блокування протоки є ударом для Вашингтона. Водночас президент Росії Володимир Путін, за його словами, намагається створити ілюзію великої сили і зрівнятися зі США.

На цей момент порядок можливого проходження американських військових кораблів через Керченську протоку не визначається жодним міжнародним документом. Якщо Білий дім зважиться на такий крок, то це слугуватиме виникненню дипломатичної кризи або навіть відкритої війни зі США. Оскільки Росія розцінить це як порушення її кордонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вашингтон має притягнути Москву до відповідальності

Москва незаконно закрила Керченську протоку для всіх суден, окрім російських. Нібито з технічних причин. Протока з'єднує Чорне море з Азовським. Її закриття означає скорочення можливостей для портів Маріуполя та Бердянська - основних експортерів української сталі на Захід. Так Москва сигналізує, що може в будь-який момент завдати удару українському суспільству, політиці й економіці.

Зараз ви читаєте новину «США можуть розблокувати Керченську протоку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути