Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2019 21:13

Що дасть режимний район навколо окупованого Криму: відповіді експертів

Україна планує встановити морський режимний район навколо окупованого Росією Криму.

Встановленням кордону буде займатися державна установа Держгідрографія, яка має коллекцію сучасних морських навігаційних карт на води юрисдикції України.

Це дозволить посилити заборону на швартування суден в портах Криму.

Водночас росіяни теж випускають електронні морські карти, які плутають судновласників.

Такі дії держави агресора призвели до дублювання мап та створили загрозу для моряків.

"Ми вже домоглись того, щоб РЕНК PRIMAR не здійснював реалізації російських карт, які мають стовідсоткове покриття українських територіальних вод. Зараз, використовуючи всі наявні способи, збираємось вимагати від РЕНК IC-ENC (Велика Британія) припинення ним реалізації ЕНК російського виробництва на води України. Наступним і вкрай важливим етапом протидії російській агресії є оголошення Україною морського режимного району з метою заборони заходу суден в усі кримські порти та заборони незаконної діяльності РФ у територіальних водах України навколо Кримського півострова", – розповів перший заступник начальника Держгідрографії Богдан Устименко.

Надалі Україна буде вимагати повної заборони розповсюдження російських мап на територіальні води України.

Автор: Держгідрографія
  Рожевим кольором відмічено режимний район навколо окупованого Криму
Рожевим кольором відмічено режимний район навколо окупованого Криму

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чорному морі потонуло російське судно

"Шанси на заборону розповсюдження російської продукції високі. Рішення про заборону карт приймає IMO, це організація, що створена ООН, ООН не визнає анексію, а ІМО не може опонувати ООН", - каже в коментарі Gazeta.ua головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко. – "Тут треба мати на увазі таке: мова йде про те, що на морських картах окупація Криму буде позначена. Заходити, чи ні - справа окремих держав, окремих судновласників, окремих капітанів та штурманів суден. Справа в тому, що ті, хто ще ходить до кримських портів (їх меншає постійно), і так знають, що вони порушують. Загалом, це буде мати ще й швидше морально-психологічне значення (наприклад, як ми піднімаємо шум, коли гугл або інший картографічний сервіс малює Крим неправильно".

Після запровадження нових карт росіяни будуть намагатися заблокувати режимні об'єкти.

"Від позиції РФ мало що залежатиме. Це вплине на поведінку решти країн світу, зокрема тих, без участі яких судноплавство біля Криму буде істотно ускладнене. Це країни прапору, страхування, власників суден тощо", - каже в коментарі Gazeta.ua колишній постійний представник президента України в АРК Борис Бабін.

У зв'язку з агресією Росії з 2014 року українські порти на Азовському морі недоотримали майже 6 млрд грн доходу.

"Азовські порти втратили практично половину вантажів, а кількість суднозаходів зменшилася більше ніж удвічі. У підсумку з 2014-го, за нашими підрахунками, порти недоотримали доходу на суму близько 6 млрд грн. І тут не враховано збитки і витрати експортерів, пов'язані з простоєм і переорієнтацією вантажопотоків", - сказав керівник Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкаганс в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Що дасть режимний район навколо окупованого Криму: відповіді експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути