середа, 27 березня 2019 18:33

"Росіяни бажають заткнути кримських татар" - Айдер Муждабаєв

"Росіяни бажають заткнути кримських татар" - Айдер Муждабаєв
Айдер Муждабаєв - кримський журналіст. Фото: Крим.Реалії

Щоб пришвидшити звільнення півострова від російських окупантів Україна має боротися не лише за саму територію Криму, а й за корінний народ.

Для цього треба на Конституційному рівні визнати кримських татар корінним народом Криму, а сам півострів перейменувати з Автономної республіки Крим на Кримськотатарську автономію.

Таку думку в коментарі для Gazeta.ua висловив кримськотатарський журналіст Айдер Муждабаєв.

"Це вдвічі посилить українські позиції на міжнародній арені. Дасть право повертати Крим не тільки як територію, а разом з корінним народом України, який визначився в складі єдиної і незалежної України. У кримських татар в Україні повинна бути чітка прив'язка до своєї Батьківщини. У нас, на відміну від інших, немає іншої Батьківщини ні Росії, ні Румунії, ні Вірменії, ні Болгарії. У нас є тільки Крим. Про це говорять всі західні дипломати і дивуються чому досі Україна цього не зробила", - говорить він.

Муждабаєв також сказав, що обшуки в домівках кримських татар це початок більш жорстких репресій на півострові.

"Ігри в міжнародне право закінчилися. Росія розпочала кампанію масових зачисток, погромів, облав на кримських татар. Мету свою вони не приховують, Аксьонов сказав: "всім, кому не подобається - забирайтеся". Сьогодні це відбулося одночасно в трьох різних районах вони заарештували 20 осіб, звинувачення важкі - тероризм. Жодним тероризмом у Криму і не пахло ні за яких владах, кримські татари ніколи цим не займалися. У них дві мети - залякати кримських татар і придушити будь-який протест проти дій окупаційних властей. Їм заважають кримські татари про яких завжди говорять і які самі постійно говорять в Україні і в світі. Їм хочеться заткнути кримськотатарське співтовариство назавжди. Це таке залякування, щоб інші їхали або мовчки сиділи. І друга мета окупантів - зробити репресіями з Криму Північний Кавказ і потім всіх вивести звідти, розбомбити і остаточно вирішити питання з кримськими татарами", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримчани пікетують під російським посольством

Айдер Муждабаєв також розповів про те, як росіяни здійснюють свої обшуки.

"Люди в Криму називають це облавами і просять називати це саме так. Російські силовики оточують селища, прочісують, вламуються в будинку, ламають двері. Це не так немов дільничний прийшов, попросив двері відкрити і подивився.Це облави і погроми", - підсумував він.

Будинки десятків татар обшукали в окупованому Криму. Найбільше в селах Строгонівка і Кам'янка Сімферопольського району, а також в селі Володимирівка Білогірського району. Про це повідомляє громадське об'єднання "Кримська солідарність" в Facebook.

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни бажають заткнути кримських татар" - Айдер Муждабаєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути