Ексклюзиви
пʼятниця, 03 травня 2019 14:59

Росія відмовилася їхати на засідання Трибуналу

Росія відмовилася їхати на засідання Трибуналу
Присутність Росії не вплине на рішення чи легітимність Трибуналу. Фото: Википедия

РФ відмовилась брати участь у слуханнях Міжнародного трибуналу в справі військовополонених.

Ця відмова не знижує легітимності слухань, каже заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль у Facebook.

Також Зеркаль нагадала, як рішення Трибуналу змусило Росію випустити затриманих свого часу громадян Нідерландів.

"2013-го Росія відмовилася брати участь у справі Arctic Sunrise. Це голландський корабель із активістами Greenpeace, яких незаконно затримали росіяни. Голландія звернулася до Міжнародного морського трибуналу із запитом щодо застосування тимчасових заходів задля звільнення корабля та екіпажу. Тоді Росія повідомила, що Трибунал не має юрисдикції та не з'явилася на слухання. Між тим, слухання не просто відбулися, а й Трибунал ухвалив рішення про застосування тимчасових заходів, які безпосередньо зобов'язали Росію звільнити екіпаж судна та повернути корабель. Зрештою, Росія виконала рішення Трибуналу, але, звичайно, у притаманній їй манері, представляючи для внутрішнього споживача цю подію виключно як жест доброї волі", — сказала Зеркаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тяжко хворий політв'язень Бекіров хоче оголосити голодування

Вона додала, що необхідна документація буде доступна у день слухань, а рішення приймуть до кінця травня.

"І навіть якщо Росія в своїй послідовності буде для своїх споживачів інформації подавати рішення про звільнення українських моряків як велику послугу новообраному президенту України, весь цивілізований світ буде розуміти, що насправді це не послуга, а виконання рішення Трибуналу. Ми не просимо про послугу, ми вимагаємо негайного звільнення наших моряків, як це передбачає Конвенція ООН із морського права", — підсумувала вона.

Міжнародний трибунал з морського права може вже у травні винести рішення про вимогу до Росії негайно звільнити 24 військовополонених українських моряків. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Зараз ви читаєте новину «Росія відмовилася їхати на засідання Трибуналу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути