четвер, 02 серпня 2018 13:33

Росія перейшла до нового етапу боротьби з Україною

Росія перейшла до нового етапу боротьби з Україною
Росіяни почали активніше затримувати українські торгові судна в Азвоському морі / фото: svoboda.org

Росія перейшла до нової тактики боротьби проти України та застосовує її в акваторії Азовського моря.

Росія вже почала використовувати Керченську протоку для нанесення шкоди Україні, а Кримський міст виявився лише початком, каже голова наглядової ради фонду "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко, пише "Апостроф".

"Сьогодні ми маємо три етапи, на яких зупиняють суда, які йдуть до Маріуполя або Бердянська. Спочатку вони чекають дозволу на прохід через Керченську протоку до Азовського моря. Відразу наголошу, що Керченська протока - це вулиця з одностороннім рухом, тобто двостороннього руху там немає: якщо з Азовського до Чорного моря йде караван, то всі, кому треба до Азовського моря, чекають. Середній час очікування за нормальної погоди становив 2-3 години", - розповів Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія продовжує затримувати торгові судна: постраждав турецький суховантаж

"Далі - етап номер два, затримання в морі. З'являється катер або корабель берегової охорони, прикордонної служби ФСБ Росії, вимагає зупинитися, на борт судна піднімається партія, проводить свої заходи. У середньому це триває 2-3 години. Є такі "щасливчики", яких зупиняють для перевірки вдруге, вже дорогою назад. І нарешті після всього цього судно з вантажем потрапляє на етап номер три - це якірна стоянка в Азовському морі перед отриманням дозволу на прохід Керченською протокою до Чорного моря", - додав він.

На виході з Азовського моря сумарна втрата часу кораблями в липні становить 2800 год., удвічі більше, ніж на вході.

Середня затримка - 45 год. (на вході - 25). Разом із тим у третій декаді місяця затримка сягає 70 год., тобто 3 доби.

Сума ж збитків може коливатися від $10 до $50 тис. на добу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зробимо із Криму острів" - військовий розповів про наступ росіян

"Головний економічний сенс цієї блокади вирішується не під час затримання в морі, а коли судно з вантажем на 3-5 днів потрапляє на якірну стоянку перед Керченською протокою. У середньому воно стоїть на вході одну добу, потім ще 3-4 доби - на виході, отже, втрачає 5-6 днів. Ці цифри показують, що росіяни все більше обертають той ключик, який виявився в їхніх руках після окупації Криму та захоплення контролю над Керченською протокою", - підсумував Клименко.

Справитися з провокаціями президента Росії Володимира Путіна в Азовському морі Україна може виключно юридичними способами, зокрема, делімітувавши кордон у спірному регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Росія перейшла до нового етапу боротьби з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути