Ексклюзиви
середа, 20 лютого 2019 17:49

"Росія не змогла б назвати Крим "сакральною російською землею" - Ільмі Умєров

"Росія не змогла б назвати Крим "сакральною російською землею" - Ільмі Умєров
На думку заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова анексії можна було уникнути, якби в кримських татар була автономія. Фото: 5 канал

Якби в кримських татар була національна автономія, Росія не анексувала би Крим.

Надання кримським татарам цього статусу може прискорити процес деокупації, заявив заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров журналісту УНІАН.

"Якби 15-20 років тому Україна розглянула це питання, і Крим був би кримськотатарською автономією в складі України, я думаю, Росія не змогла б його назвати "сакральною російською землею" і здійснити те, що здійснила. Це один з варіантів того, що анексії Криму, захоплення територій могло не бути", - сказав Умеров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В СБУ розповіли, як росіяни захоплювали Крим

За його словами Меджліс кримськотатарського народу очікує від президента України проекту змін в Конституції, який надасть кримським татарам цей статус.

"Що це дасть? В ситуації, в якій зараз Крим знаходиться, реально для жителів одразу нічого не дасть. Але дасть Україні можливість мати ще більше доводів на деокупацію і повернення Криму. Можна буде говорити не тільки про повернення території, а й про реалізацію прав корінного кримськотатарського народу в Україні. Можна буде свої доводи і претензії на Крим посилювати фактором відновлення прав кримськотатарського народу", – заявив заступник голови Меджлісу.

20 лютого 2014 року на півострові Крим з'явилися військові вантажівки без номерів та невідомі люди у військовій формі без знаків розрізнення. Разом з цим в Криму почали активно фінансувати незаконні збройні формування які називають себе самообороною Криму. З цього моменту почалася анексія півострову — НЗФ та зелені чоловічки блокували стратегічно-важливі об'єкти та українські військові частини.

Зараз ви читаєте новину «"Росія не змогла б назвати Крим "сакральною російською землею" - Ільмі Умєров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути