четвер, 24 червня 2021 12:39

Росія хоче зірвати міжнародні військові навчання

23 червня в Чорному морі, біля берегів окупованого Криму, сталася сутичка між британським есмінцем Defender та окупаційним прикордонним кораблем берегової охорони. Про це повідомило російське міноборони.

За їхньою інформацією, англійське судно нібито порушило так званий державний кордон РФ. Через це о 12:06 російський бомбардувальник Су-24М закидав судно чотирма попереджувальними осколково-фугасними бомбами ОФАБ-250.

Міноборони Великої Британії заперечує цю інформацію. За їхніми даними, корабель ішов з порту Одеси в Грузію українськими територіальними водами. Від курсу не відходив. За їхніми словами, росіяни проводили навчання з бомбардування.

"Корабель ВМС Великої Британії здійснює мирне проходження в територіальних водах України відповідно до міжнародного права. У HMS Defender не стріляли й ми не визнаємо твердження, що на його шляху були скинуті бомби", - ідеться в заяві британського відомства.

Автор: Соцмережі
  Міністерство оборони Великої Британії спростовує факт обстрілу
Міністерство оборони Великої Британії спростовує факт обстрілу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек Ради Європи візьме участь у саміті Кримської платформи

Керівник проєкт в Інституті Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко каже, що росіяни попередили британський есмінець про навчання й порадили відійти від Криму.

"Росія стверджує, що британський есмінець зайшов на окуповану 12-мильну зону біля Севастополя. За нашими даними, побудований на заводі в окупованому Криму російський патрульний корвет "Павел Державин", вартовий номер 363, на загальнодоступному каналі зв'язався з есмінцем і порекомендував "Змінити курс, щоб не заходити в небезпечний район згідно з попередженням 235 - це неподалік від Севастополя, за межами зони, де ЧФ РФ проводив навчання. Британці відповіли, що повідомлення прийняли, але не зреагували. А росіяни вирішили розповісти казочки про постріли в бік британського флоту", - каже він.

Автор: Соцмережі
  Шлях есмінця біля окупованого Криму
Шлях есмінця біля окупованого Криму

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вимагає допустити до Криму місії ООН та ОБСЄ

А тим часом росіяни викликали аташе Великої Британії в російське міністерство оборони.

Колишній представник президента в АРК Борис Бабін вважає дії росіян провокацією, яка погано відіб'ється на подальших відносинах між РФ і Великою Британією.

"Британці поставили росіян в позицію, по-перше, провокатора, по-друге, брехуна. Однак РФ заявила про агресію щодо британського військового судна. Це призведе до погіршення відносин між двома державами, а наслідки проявляться згодом", - каже експерт.

На думку Бабіна, російські провокації є спробою залякати держави-учасниці міжнародних морських навчань Sea-breeze 2021.

"Ця ситуація показала Великій Британії, хто є хто на Чорному морі. Щоб із нами рахувалися, маємо розробити морську політику, визначити, що на морі мають робити наші силовики, які стратегічні завдання мають виконувати в умовах війни. Можливо, нарешті зібрати РНБО щодо ситуації на морі. Ось тоді з нами розмовлятимуть", - каже він.

Автор: Соцмережі
  Посольство РФ у Вашингтоні погрожує США "інцидентами" в разі проведення навчань
Посольство РФ у Вашингтоні погрожує США "інцидентами" в разі проведення навчань

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо кримських татар

"Королівський флот пройшов через українські територіальні води, які зараз тимчасово окуповані. Це гарна подія. Нічого не закінчилося, бо Росія нарощує ескалацію в Чорному морі. Намагатиметься зірвати навчання, залякати наших міжнародних партнерів, щоб ті не поїхали на саміт Кримської платформи. Маємо розробляти відповіді на російські провокації", - каже Андрій Клименко.

Британці не визнають окупацію Криму. Торік підписали з Україною договір, за умовами якого Велика Британія сприятиме розвитку ВМС України й допомагатиме будувати кораблі.

"РФ упродовж останніх двох тижнів підсилювала ескалацію в Чорному морі. Російський посол у Вашингтоні написав про неприпустимість проведення військових навчань Sea-breeze 2021. Він додав у повідомленні, що це несе загрозу інцидентів в акваторії. Це пряма погроза з боку росіян". – каже Клименко.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче зірвати міжнародні військові навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути