Ексклюзиви
понеділок, 21 серпня 2023 12:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Резніков розповів, чи заходитимуть ЗСУ в Крим

Резніков розповів, чи заходитимуть ЗСУ в Крим
Міністр оборони України Олексій Резніков розповів, за яких умов ЗСУ заходитимуть на територію Криму. Фото: gettyimages.com

Захід Збройних сил України на територію Криму залежатиме від ситуації на фронті, перебігу наступальних й оборонних операцій та інших чинників.

Впливатиме навіть погода, розповів в інтерв'ю 24 Каналу міністр оборони України Олексій Резніков.

Він, зокрема, відповів на запитання, чи можливий захід ЗСУ в Крим ще до передачі Україні винищувачів і далекобійних ракет Taurus або ATACMS.

"Це швидше питання ситуації на фронті: як розвиватимуться події, як рухатимуться наші хлопці й дівчата в наступальних операціях, як проводитимуть оборонні операції, який буде розвиток підтримки збройних сил росіян – багато чинників. Яка буде погода. Навіть вона – серйозний чинник: є дощі чи нема, є зима зі снігом чи морозом або немає", – сказав Резніков.

Він наголосив, що українські воїни нині роблять неможливе, дивуючи весь світ.

"І навіть сьогоднішній контрнаступ ми робимо без домінації в повітрі, що в принципі за стандартами сучасних країн НАТО практично неможливо. Але ми це робимо", – зазначив Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков анонсував черговий "Рамштайн": коли відбудеться та які питання обговорять

Він також розповів, чому західні партнери наполягають, щоб Україна не завдавала ударів по території РФ наданою зброєю. Хоча визнають, що ЗСУ можуть уражати цілі в Росії, й військові цілі є абсолютно законними.

"Це для нас контраст, а для них – умови ведення міжнародної діяльності кожної країни. Вони виходять зі своїх власних інтересів і нам допомагають виходячи зі своїх власних інтересів. Кожна країна приймає рішення з розумінням, що для них є підвищенням рівня ескалації взаємодії їх з Росією, що – ні. Що приємно – цей рівень ескалації еволюціонує", – сказав Резніков.

Він також нагадав, що в листопаді 2021 року просив у партнерів ПЗРК Stinger. А передача іншого озброєння тоді була неможливою. Сьогодні ж усе це стало можливим.

"Дійсно, принциповою умовою є письмові гарантії нашим партнерам, що ми не застосовуватимемо засоби ураження по території офіційно визнаної Росії. Але щоразу ми підкреслюємо, що застосовуватимемо зброю для деокупації тимчасово окупованих українських земель, які розташовані в міжнародно визнаних кордонах 1991 року. Я завжди підкреслюю партнерам, щоб бути чесним. А це означає, що і Крим, Донецьк, Луганськ є Україна. Тож ми можемо застосовувати, щоб знищити ворога або його логістичні ланцюжки", ‒ наголосив Резніков.

За його словами, допомога надходить щоразу, як ЗСУ демонструють успіхи власною зброєю.

"Щоразу, коли ми робимо щось самі, приходить допомога Заходу. Я нагадаю перший випадок. Квітень 2022 року, ми ніяк не могли отримати засоби протикорабельного ураження – протикорабельні ракети Harpoon. Через різні причини – технічні або ще якісь – все ніяк не виходило. Після того, як два українських витвори "Нептун" відправили флагман російського флоту "Москву" на дно Чорного моря і створили тепер модерновий майбутній сучасний музей для відвідування на дні моря – ми отримали Harpoon", – розповів Резніков.

Він нагадав, що надані ракети допомогли звільнити острів Зміїний, що в свою чергу дозволило відкрити зерновий коридор.

"Від двох пострілів "Нептуном" сьогодні не так голодують люди в Африці або в країнах Південної Азії. Те ж саме стосується й інших речей. Коли "бавовна" розквітає на території Росії, то це або хтось у них палив там, де заборонено, або це якийсь український витвір. Якщо "бавовна" розквітає на тимчасово окупованих територіях, тут може бути й те й інше", – додав Резніков.

Міноборони України зробило офіційний запит в уряд Німеччини з проханням надати далекобійні ракети Taurus. У відомстві послались на перший головний аргумент, що аналогічні засоби ураження, такі як Storm Shadow і SCALP, ЗСУ вже вдало використовують. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

За його словами, далекобійні ракети необхідні ЗСУ для того, щоб уражати логістичні ланцюжки, склади боєприпасів, амуніції, палива і, найголовніше, командні пункти росіян.

Зараз ви читаєте новину «Резніков розповів, чи заходитимуть ЗСУ в Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути